Parfymerad tvätt med ett uråldrigt och väldigt enkelt botemedel: mormors knep som är värt att prova

av Hilda Maria Morgan

03 November 2022

Parfymerad tvätt med ett uråldrigt och väldigt enkelt botemedel: mormors knep som är värt att prova
Advertisement

Ibland, för att få en mjuk och väldoftande tvätt, spenderar man en förmögenhet på tvättmedel, sköljmedel och olika tillsatser. Kanske till och med i parfymer för tyger som används när tvätt och torkning är klar. Det är förvisso produkter som gör sin plikt, men de innebär också en betydande kostnad, för att inte tala om att det aldrig är en miljövänlig praxis att överdriva med tvättmedel. Och ibland, när det gäller mjukhet och lukter, har en överdrift av kvantiteterna till och med motsatt effekt.

Så om du vill prova en alternativ metod kan du ge ett mycket enkelt och billigt husmorsknep en chans, som innebär användandet av en historisk allierad inom städning och tvätt, Marseille-tvålen. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Marseille tvål är huvudingrediensen i många alternativa rengöringsmedel för hemmet och är mycket användbar till tvätten. Och ju naturligare formuleringen är, desto bättre blir den för de erhållna resultaten. I den traditionella formen är det en fast tvål, som vi köper i tvål-form, och det blir lite krångligt för hanterandet av doserna.

Därför är det många som avskräcks från att använda den till tvätt, eftersom idén att skära den i flingor eller riva den tar tid som många inte har särskilt mycket av. Men det finns ett mycket enklare sätt att dra fördel av egenskaperna hos denna naturliga tvål: använd den på en ren handduk. Hur? Det är superenkelt:

  1. Välj en gammal handduk, men mycket ren och gärna vit eller i en mycket ljus färg.
  2. Fukta den lite. Det behöver inte vara blöt, men det ska heller inte vara helt torr.
  3. Blöt Marseille-tvålen med varmt vatten, så att den smälter lättare.
  4. Gnid tvålen på båda sidor av handduken.
  5. Lägg handduken tillsammans med resten av tvätten i tvättmaskinen.

Om tvätten inte är alltför smutsig kan du till och med hålla fast vid det här tricket utan att använda något ytterligare tvättmedel. Lägg i annat fall i tvättmedel i tvättmedelsfacket, men i mindre mängd än vanligt. Genom att istället gnugga tvålen på handduken för att lägga in den i smulor eller flingor i tvättmaskinen undviker du också att avlagringar blir kvar på kläderna i slutet av tvätten, även om de tvättas på medelhög eller låg temperatur.

I tvätt-trumman kan du dessutom använda ett par matskedar bikarbonat eller tillsätta några droppar (cirka 20) av en eterisk olja efter behag, speciellt om du inte gillar doften av Marseille-tvål.

Har du redan testat ett liknande botemedel?

Advertisement