Rengör och avfetta gasspishällens munstycken noggrant: två naturliga och oväntade lösningar

av Hilda Maria Morgan

07 November 2022

Rengör och avfetta gasspishällens munstycken noggrant: två naturliga och oväntade lösningar
Advertisement

Munstyckenagasspishällen, trots att de är en grundläggande komponent i en apparat som vi använder flera gånger om dagen, är en del av köket som vi vanligtvis inte tar tu med i den dagliga rengöringen, då vi istället begränsar oss till de synliga och rörliga delarna. Men det finns tillfällen då deras underhåll är nödvändigt.

I själva verket kan det hända att man märker förändringar i lågans färg, från blå till orange, eller att gasen kommer ut i mindre utsträckning vilket indikerar ett behov av att ingripa. Utan att behöva komma till denna punkt kan vi utföra regelbunden rengöring när vi också rengör resten av vår spishäll, för att se till att vi helt tar bort all smuts som finns kvar och slipper ingripa mer grundligt.

För att rengöra den här delen av köket kan vi använda två ingredienser som är vanliga i våra hem och helt oväntade; låt oss upptäcka dem tillsammans.

Advertisement
Creativo

Creativo

Först och främst, innan du sätter igång med rengöringen, koppla bort din spis från elförsörjningen och stäng gaskranen, ventilera miljön så att du kan arbeta i full säkerhet genom att få bort eventuell överflödig gas. Ta sedan bort alla rörliga delar och öppna alla knoppar så att restgasen kommer ut i de inre kanalerna. Rengör först spishällen och ta sedan bort alla rörliga delar.

Nu är det dags att sätta igång med rengöringen av munstyckena; du kan göra det med två enkla ingredienser: avmineraliserat vatten och en påse torrjäst. Det stämmer, du läste rätt: den här gången behöver du inte jästen för att förbereda något mjukt bakverk, utan för att rengöra och avfetta ordentligt. Blanda de två ingredienserna tills du får en degig blandning som du applicerar på munstyckena med hjälp av en tandborste, en gammal använd tandborste går utmärkt. Låt blandningen verka i några minuter innan du tar bort den med en fuktig trasa. Dina munstycken kommer bli så gott som nya!

För att rengöra och sanera noggrant kan du även ersätta det avmineraliserade vattnet med vit vinäger; proceduren är densamma som beskrivits ovan, bara det att en av ingredienserna förändras, men resultaten kommer att bli helt super. Prova: du kommer att bli förvånad!

Advertisement