Rengör brödrosten utan ansträngning: tricket för att försöka ta bort all smuts

av Hilda Maria Morgan

04 November 2022

Rengör brödrosten utan ansträngning: tricket för att försöka ta bort all smuts
Advertisement

Brödrosten är en liten apparat som nästan aldrig saknas i ett kök: utmärkt för att rosta skivor färskt bröd, eller för att göra ätbara såna som höll på att torka och bli gamla, den kommer väl till pass i många situationer. Det finns också de som använder den för att värma eller laga tortillas till tacos, och för många andra förberedelser, ibland till och med väldigt kreativa.

En sak är dock säker: även om vi kan vara försiktiga med att inte tappa för många smulor där i, är det oundvikligt att gallren där vi ställer brödskivorna, uppsamlingsfacken under, liksom hela insidan av apparaten som huserar dessa delar blir riktigt smutsiga. Varje gång är det ett hårt jobb att försöka få bort eventuella rester, men det finns ett snabbt och enkelt knep som hjälper mycket, och för att göra det behöver du bara använda ett verktyg som du säkert redan har hemma.

Advertisement
@jessicahaizman/TikTok

@jessicahaizman/TikTok

En TikToker, @jessicahaizman, som i sin video förklarar hur hon tar hand om att rengöra brödrosten varje vecka visar detta knep.

Allt du behöver är:

  • En mikrofiberduk
  • En hårtork
  • Vit vinäger (från vin, äpplen, alkohol eller ris)

Hur går man tillväga? Det är verkligen enkelt: du behöver bara koppla ur brödrostens strömkabel - och kom ihåg att alltid rengöra den när apparaten är helt sval, och följ sedan dessa steg.

  1. Ta mikrofiberduken och stick in den inuti gallren som vanligtvis rymmer brödet som ska rostas. Se till att föra in duken väl, tryck försiktigt mot gallren och mot botten. Detta steg görs för att ta bort eventuella rester som finns kvar på själva gallren, så att all smuts hamnar i botten. Upprepa detta för var och en av brödrostens öppningar.
  2. Ta sedan ut smulbrickorna som brukar finnas i botten, och som brukar dras ut från sidan. Gör detta lugnt så att smulorna stannar kvar på dem. Rengör dem sedan som du föredrar, det viktiga är att de genast torkas väl. I detta skede kan du också ta bort brödställen från den andra och tvätta dem noggrant också.
  3. Men vad ska man göra med smulorna som oundvikligen finns kvar i enheten ändå? Det finns ingen anledning att flytta hela brödrosten, skaka den eller slå den försiktigt mot bänkskivan. Det är faktiskt vid det här laget som livet görs enklare med hjälp av hårtorken: slå på den på maximal effekt, placera den vid öppningarna i toppen och se till att luftstrålen får alla smulor att falla ner.
  4. Nu är det bara att samla ihop allt som just ramlat ut med hjälp av hårtorken och rengöra apparatens utsida med hjälp av vinäger. Men om brödrosten är emaljerad och inte gjord av metall, är det bättre att använda ett milt avfettningsmedel.

Se videon för att se hur enkelt det är. Efter sån här ngöring blir den som ny!

Advertisement