SOS insekter: 7 vanliga situationer som lockar dem till huset

av Hilda Maria Morgan

31 December 2022

SOS insekter: 7 vanliga situationer som lockar dem till huset
Advertisement

Insektsfobi är ett ganska vanligt problem. Och även när det inte finns en verklig fobi, verkar dessa irriterande små djur vara ganska obehagliga för de flesta. För att inte tala om att de kan skapa problem för hemmet och i vissa fall även för hälsan.

Det finns dock situationer, platser och faktorer som lockar dem mer än andra och knep för att hålla dem borta så mycket som möjligt. Det låter absurt, men även sättet som ett hus är målat på kan vara mer eller mindre "attraktivt" för insekter.

Läs vidare för att ta reda på några av de saker som kan sätta scenen för ankomsten av dessa busiga små fiender.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är välkänt att ljus är en predisponerande faktor för ankomsten av insekter. Var dock medveten om att det är de blå och vita ljusen som lockar mest. De gula och orangea är mycket mindre. Ett bra val kan då vara LED-lampor. Bland dessa är de som producerats på senare tid inte vita utan resultatet av en blandning av färger. Detta säkerställer att de inte blir en attraktionsplats för insekter.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

En sak som attraherar insekter mycket och som inte alla är medvetna om är gammalt papper. Av denna anledning kan gamla böcker, tidningar, brev, anteckningsböcker vara en källa till attraktion och ett fordon för små oönskade djur. Ännu mer när de förvaras i kartonger. Det är därför mycket klokare att förvara allt detta i plastlådor eller annat material som inte är kartong, som alltid är väl förslutna eller hermetiskt stängda.

Pixabay

Pixabay

Vissa typer av insekter som snickarbin är särskilt attraherade av rått obehandlat trä. De lyckas till och med göra hål i det för att lägga sina ägg. Detta kan få dem att reproducera sig snabbt. Av denna anledning är det bättre att undvika att ha ved i huset och att se till att träet på staketet, taket och eventuella golv alltid är behandlat med bekämpningsmedel och väl målat.

Pixabay

Pixabay

Dessutom är det många som inte är medvetna om att vitmålade hus drar till sig insekter mycket mer. De som har en stark fobi eller bor på platser där de är utbredda, skulle göra bättre av att undvika att måla sitt hus i vitt eller ljusa och klara färger.

Puxabay

Puxabay

En ytterligare attraktionspunkt som därmed sprider insekter är krukväxter. Detta händer särskilt när du inte ägnar alltför mycket uppmärksamhet åt dem. Genom att vattna dem för mycket, lämna stillastående vatten i krukfatet eller inte ordentligt ventilera rummet där de befinner sig, skapas förutsättningar som gör att insekter kan föröka sig.

Advertisement
Whatevenismywall/Reddit

Whatevenismywall/Reddit

En annan sak som insekter älskar och där de ostört kan föröka sig är fukt. Därför  är det viktigt att se till att de mest fuktiga områdena i huset som badrummet och köket kontrolleras, torkas och ventileras så mycket som möjligt. Därför är det också viktigt att man förhindrar att fukt kommer in i väggarna och när det händer behöver man utföra antimögelbehandlingar som håller situationen i schack.

Pixabay

Pixabay

Hur är det med de så kallade matfjärilarna? De är en ganska irriterande typ av fjäril som tenderar att föröka sig i våra skafferier, lockade framför allt av mjöl, baljväxter och spannmål. Det bästa är att alltid hålla dem borta genom att förvara mat hermetiskt, kontrollera den ofta och rengöra skafferiet med jämna mellanrum. Endast på detta sätt kan mycket obehagliga angrepp undvikas.

Kände du redan till några av dessa utlösande faktorer för insektsangrepp?

Advertisement