Vill du inte att vitlöken ska gro? Använd ett enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

03 November 2022

Vill du inte att vitlöken ska gro? Använd ett enkelt knep
Advertisement

Varje vitlöksklyfta som vi har i köket har förmågan att ge liv åt en ny växt, och faktiskt så har det säkert hänt oss alla att vi gått och fiskat upp det som fanns kvar av en vitlök köpt för dagar eller veckor sedan och upptäcka att, om den inte är förstörd har producerat ett grönt skott, ibland ganska stort.

Ju större groddar, desto mindre ätbart ”fruktkött” kommer att finnas kvar i själva vitlöken, och även om det inte är så dåligt för din hälsa som du tror att äta vitlök med groddar, är det också sant att smaken kanske inte riktigt är densamma. Därför, om du vill bevara vitlöken så länge som möjligt, och fördröja groddarnas uppkomst, måste du vara uppmärksam på hur man förvarar vitlök i köket. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Bland de mest populära metoderna finns dessa:

  • frys in vitlöken, men efter att varje klyfta har rengjorts. De kommer att kunna användas direkt i tillagningsstegen, utan att man behöver vänta på att de ska tinas upp.
  • Om du använder den ofta och i mängd kan du skala den och förvara den i kylen.
  • Annars, förvara den i rumstemperatur, i luftade behållare (små skålar med hål, eller nätpåsar).
  • Du kan till och med torka den: skala varje klyfta och skär dem på mitten på längden, använd sedan en torkare eller lägg varje bit på en bakplåt i 2 timmar vid 60 °, sänk sedan till 55 ° i ytterligare 4 eller 6 timmar. När den är torkad, förvara den i lufttäta behållare vid rumstemperatur.

Om vitlöken däremot är din, nyss skördad, eller om du köpt den färska typen, ta varje lök och ordna alla på en väl utspridd bricka. Lägg allt på en sval, torr plats och vänta en vecka.

Du kommer att märka att den yttre huden blir mer och mer tunn och torr, som mycket fint papper, och all kvarvarande smuts kommer också att lossna lätt. Det är dags att skära av löven och lämna bara två eller tre centimeter från löken. Skär även bort rötterna som gror i botten.

Rengör vitlöken ordentligt utan att skada den och förvara den i en perforerad påse, som de där näten vissa grönsaker och frukt kommer i, gärna på en sval plats som inte sjunker under 10 grader.

Har du testat något av dessa tips än?

Advertisement