Svarta fogar och tätningar? Rengör duschen noggrant med dessa knep

av Hilda Maria Morgan

30 Oktober 2022

Svarta fogar och tätningar? Rengör duschen noggrant med dessa knep
Advertisement

Det finns områden i huset som är särskilt svåra att rengöra. En av dessa är säkerligen duschen och i synnerhet tätningarna som håller den fast och stadigt och kakelfogarna på väggarna. Badrummet är till sin natur en fuktig miljö och bidrar därför till spridningen av mögel och bakterier.

Det betyder att, särskilt i vissa områden som de vi just har nämnt, samlas smuts och mögel så mycket att de svartnar. När denna smuts inte tas bort direkt, också tack vare kalken, blir den riktigt svår att lösa upp och eliminera.

Det är naturligtvis nödvändigt att känna till de rätta lösningarna. Vi illustrerar några av dem nedan.

smileybunny326/Reddit

smileybunny326/Reddit

Man måste komma ihåg att, för att förhindra att situationen urartar så mycket att det blir är svårt att återställa den, är det lämpligt att rengöra duschen ofta med bra anti-kalkprodukter och torka bort så mycket vatten och överskottsfukt som möjligt. Det är dock möjligt att åtgärda duschen även när smutsen redan är envis och mögel redan har spridits. Vi visar dig några lämpliga metoder och ingredienser.

  • Blekmedel: blekmedel är en win-win i många fall. Även i detta fall kan det visa sig vara mycket användbart. Använd det bara med försiktighet, låt det sitta ett tag, var noga med att inte använda andra tvättmedel som i kombination med det kan vara giftiga, gnugga noggrant och skölj noggrant.
  • Bikarbonat och väteperoxid: om du inte vill använda blekmedel kan ett alternativ vara att använda en slipande förening gjord på bikarbonat och väteperoxid i 40 volymer (den som frisören använder för att bleka håret). Blanda de två ingredienserna för att skapa en kräm. Använd den för att skrubba delarna som ska blekas med en gammal tandborste, låt verka i ungefär en halvtimme och skölj noggrant.
  • Citron eller vit vinäger: både citron och vinäger är ämnen med nötande och avfettande egenskaper. Gör en lösning med vatten, citronsaft eller vit vinäger och en matsked bikarbonat. Lägg den i en förångare och spraya den på de delar som ska rengöras. Låt verka ett tag, skrubba kraftigt med en tandborste och skölj.
  • Tvättmedel: även tvättmedel verkar ha rengörande och blekande egenskaper i denna mening. Blanda det med lite vatten och gnugga kraftigt de områden som ska blekas. Låt verka i några minuter och skölj sedan.
  • Ångtvätt: ett annat mer ekologiskt och i alla fall effektivt alternativ är det som involverar användning av ångtvätt. Det finns olika typer på marknaden och med hjälp av dem kan man lätt sanera och bleka. Det är verkligen ett enklare och snabbare botemedel än de andra.

Har du någonsin provat någon av dessa rengöringsmetoder?

Advertisement