Hur länge har du inte bytt ut dem? Upptäck 7 artiklar som behöver bytas ut regelbundet

av Hilda Maria Morgan

29 Oktober 2022

Hur länge har du inte bytt ut dem? Upptäck 7 artiklar som behöver bytas ut regelbundet
Advertisement

I vardagen använder vi en myriad av föremål och tillbehör för att ta hand om de mest olikartade uppgifterna, och många av dessa föremål används ​​i månader eller till och med år. Kanske använder vi dem också måttligt, eller så bryr vi oss om deras underhåll på bästa sätt, men även om de är helt intakta och fungerande är det inte säkert att det ändå inte är dags att kassera dem och ersätta dem med nya.

Materialen de är gjorda av, och de ämnen som de kommer i kontakt med, genererar faktiskt reaktioner och förändringar av föremålen som kan äventyra deras hygien och vår hälsas säkerhet. Så är fallet för matbehållare, kökstillbehör med mera. Ta reda på några av dem nedan.

Advertisement

Borstar

Borstar

paxmina/Reddit

Det första att komma ihåg är att borstar, såväl som kammar av alla de slag, måste tvättas noggrant och inte bara befrias från håret som blir kvar på dem, och för att göra detta finns det olika metoder. Detta säkerställer bättre hygien för hårbotten och håret, vilket också hjälper till att få det att se friskare och vackrare ut.

Men hur mycket vi än kan ägna oss åt att hålla dessa tillbehör i utmärkt skick, är det alltid dags att byta ut dem, och det verkar som att den genomsnittliga livslängden för en borste är cirka 12 månader!

Advertisement

Nagellack

Nagellack

Pastel_Bishop/Reddit

Det finns indikationer på förpackningen av nagellack som talar om för oss hur många månader efter öppnandet de måste slängas. I allmänhet bör de dock inte förvaras längre än ett år eller ett och ett halvt år. Och om du märker några tecken på missfärgning, pigmentering eller texturförändringar är det bäst att slänga dem, eller använda dem till kreativa aktiviteter!

Duschdraperiet

Duschdraperiet

velders01/Reddit

Duschdraperier är i konstant kontakt med vatten, omgivna av fukt även när ingen tvättar sig, och blir sedan smutsiga med tvålrester, hår med mera. De bör därför tvättas noggrant med jämna mellanrum, och efter ett år eller så är det lämpligt att byta dem.

Yoga- och gymnastikmattor

Yoga- och gymnastikmattor

Blkjansen/Reddit

Det finns många olika typer beroende på vilka material de är gjorda av och kvaliteten på produktionen. Men om de används ofta, blir de genomdränkta av svett och smuts, och bör tvättas ofta. Återigen, det rekommenderas att byta ut dem efter ett år eller så.

Köksknivhållare

Köksknivhållare

samm1t 8 /Reddit

Många av oss förvarar våra köksknivar i träblock och sticker in bladen i springorna i träet. I allmänhet är bladen rena när de placeras där, men de kanske inte är helt torra, eller så kommer damm och matsmulor in i de hålen varifrån de inte längre kan komma ut. Alltså kan mögel och smuts förstöra träet och det går inte att få bort det. Så snart mögel- eller mögelfläckar upptäcks bör knivhållaren bytas ut.

Advertisement

Matbehållare av plast

Matbehållare av plast

marGEEKa/Reddit

Dessa föremål bör i största grad undvikas, med tanke på att alla typer av plast förorenar maten och därför vår kropp, i ännu högre grad om dessa behållare värms upp i mikrovågsugnen. Användningstiden bör dock inte överstiga 12 månader.

Plastskärbrädor

Plastskärbrädor

Pexels

Ett liknande argument gäller även för dessa, i ännu högre grad eftersom de så fort de används förstörs av skårorna som orsakas av bladen, där bakterier som maten lämnar lurar. Det är tillrådligt att endast använda skärbrädor av plast för frukt och grönsaker, och inte för kött, fisk, kallskuret och salami (för vilken metall är bättre), och att tvätta dem noggrant och byta ut dem efter ett år, eller ännu tidigare.

Kände du till dessa "utgångsdatum"?

Advertisement