Inga fler illaluktande skor: enkla husmordknep räcker

av Hilda Maria Morgan

01 November 2022

Inga fler illaluktande skor: enkla husmordknep räcker
Advertisement

Ibland är det den extrema värmen under vissa årstider, ibland faktumet att ha gått kilometer, i andra fall är det en intensiv träning: orsakerna som får våra skor att avge dålig lukt är många, men resultatet är alltid en stank som sprider sig i huset, eller till och med på trappavsatsen precis utanför dörren, till glädje för alla grannar till dem som har sina skor precis utanför huset.

Det är inte alltid man kan ställa sina skor på en fönsterbräda eller på en balkong för att "vädra" dem i några timmar, och att hålla dem stängda i påsar hjälper inte alls. Hur kan man göra? Vi kan hjälpa dig med ett antal gör-det-själv-medel som ibland kan göra verklig skillnad.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Frysen: att frysa skorna är inte särskilt praktiskt, och framför allt verkar det kanske inte särskilt hygieniskt, men det finns många som säger att de använder den här metoden med alltid tillfredsställande resultat. Du måste lägga det illaluktande paret skor i en plastpåse, placera dem i frysen och ta fram dem efter en natts... kylbehandlingen!
  • I inte alltför allvarliga fall, om du har nya tepåsar, kan du använda dem inuti skorna, fortfarande stängda. De absorberar fukt och deodoriserar på ett naturligt sätt.
  • På liknande sätt, vet många, kan man använda kaffesumpen, gärna i en tygpåse som andas eller inte för tjockt papper, och alltid efter att ha låtit dem torka perfekt.
  • Gamla, rena strumpor med talk eller bikarbonat i är ett annat botemedel att prova.
  • Dessutom kan du dra nytta av resterna av tvål som lämnas oanvända, placerade i påsar av lätt tyg att lägga i dina skor.
  • Om du har några ark tidningspapper eller liknande (inte sådana där blanka, utan sträva), rulla ihop dem och häll på några droppar eterisk olja, och när de väl har lagts i dina skor kommer de att deodorisera dem naturligt.

I vilket fall som helst, lägg aldrig dina skor i stängda och fuktiga miljöer, gör inte ens det när - efter att du tvättat dem - de ännu inte har torkat helt: inte bara svett, faktiskt, utan även fukt kan orsaka de irriterande lukterna.

Advertisement