Anti-kalkprodukter: här är ett par naturliga och supereffektiva som går att förbereda hemma

av Hilda Maria Morgan

05 November 2022

Anti-kalkprodukter: här är ett par naturliga och supereffektiva som går att förbereda hemma
Advertisement

Kalksten är den svurna fienden till många hem. Speciellt när vattnet är mycket kalkrikt drabbas handfat och diskho, dusch och badrumsinredning särskilt. Antikalkprodukterna som finns på marknaden är många. Men de är kemiska, dyra och förorenande.

Varför inte istället använda, om det är möjligt och om de är effektiva, naturliga medel som garanterar samma resultat men till en lägre ekonomisk och miljömässig kostnad? I detta avseende visar vi dig två fantastiska "kalk-ätande" produkter som bekvämt kan förberedas hemma.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Stärkelse och vinäger

Det finns inga exakta doser att följa. Du kan anpassa det efter dina behov och bredden på de ytor som ska behandlas. Ta några matskedar stärkelse, lägg den i en kastrull och häll i vinägern tills den får en krämig konsistens. Låt det tjockna genom att värma det kort på spisen tills det blir en riktig gel. När den tagits bort från värmen, låt den svalna sedan är den redo att användas.

Bred ut gelén där du behöver den, låt den verka i ett par timmar, gnugga vid behov och skölj noga.

Citronsyra, vinäger och citron

Och vill du ha ett lite starkare medel rekommenderar vi en produkt bestående av flera ingredienser, som är supereffektiv.

Blanda 150 g citronsyra med en liter vatten för att skapa en lösning till vilken du lägger till ett glas vit vinäger och den filtrerade saften av 1/2 citron. Häll blandningen i en sprayflaska och din lösning är redo att "äta" kalkavlagringen från alla ytor du vill få glänsande.

Spraya bara på ytorna som ska behandlas, vänta några minuter, gnugga med en icke-slipande svamp och skölj.

I båda fallen avråder vi från att använda produkterna som beskrivs på marmor och natursten. De nötande egenskaperna hos föreningarna kan förstöra dessa material. På alla andra ytor som utsätts för kalkstensbeläggningar kommer dessa botemedel att vara ett under.

Du bara måste prova dem. De kan verkligen revolutionera din städningsprocedur!

Advertisement