Förenkla livet i köket: geniala knep för att spara tid och ansträngning

av Hilda Maria Morgan

01 November 2022

Förenkla livet i köket: geniala knep för att spara tid och ansträngning
Advertisement

I köket uppstår ofta små olägenheter som gör att vi slösar mycket tid och orsakar avsevärd irritation: mat som fastnar i kastrullerna, en minut för länge i ugnen vilket oundvikligen innebär att vi måste slänga hela limpan eller kakan, men också för lång lagring, eller ojämnheter i produkter köpta i butik, vilket förstör deras konsistens eller arom, vilket tvingar oss att få dem att hitta till papperskorgen i förtid. Vi tänker aldrig på det, men det finns massor av enkla knep som gör att vi kan undvika dessa problem, vilket sparar tid och onödigt krångel.

Från återhämtningen av ett bröd (eller en kaka) som bränts på ytan till konserveringen av bröd i en låda, tack vare en TikTok-video upptäcker vi några knep för att förenkla vårt liv i köket.

via @buttermanlo/TikTok

Advertisement

1. Matlagningsproblem

1. Matlagningsproblem

buttermanlo/TikTok

Det första tricket vi rekommenderar handlar om att laga mat i ugnen: hur många gånger har du inte klätt in dina formar med bakplåtspapper eller muffinsformar och sedan misslyckats med att ta upp dem så att de fastnat i botten eller för att pappret gått sönder efter tillagning? För att undvika detta problem kan du strö några riskornbotten av formen innan du klär den: de gör det lättare att ta bort papperet när det kommer ut ur ugnen.

Advertisement

2. Färskt bröd under lång tid

2. Färskt bröd under lång tid

buttermanlo/TikTok

Idag har vi många köpmöjligheter om vi vill vara säkra på långsiktiga produkter: hyllorna i butiker och stormarknader är fulla av livsmedel med lång livslängd och är ofta bra alternativ att använda i en nödsituation eller när vi har bråttom och inte har någon annan möjlighet att laga färsk mat hemma. Bland dessa färdiga produkter finns också förpackat bröd: alltid mjukt och mycket hållbart jämfört med färskt bröd, det har inte samma smak men det är fortfarande ett mycket bra alternativ om vi glömmer att köpa bröd eller inte har tid att baka det hemma. Nackdelen är dock den dåliga hållbarheten efter öppning; för att förlänga varaktigheten av färskhet efter att ha öppnat förpackningen finns det ett riktigt enkelt knep.

Ta en plastpåse (den som brödet säljs i går också bra) och lägg den i en lufttät behållare: doften kommer att vara säkrad och även bekvämligheten. Det räcker faktiskt bara att låta påsen sticka ut ur behållaren och när du tar av locket kan du lyfta upp brödet genom att dra i plasten. Bekvämt, eller hur?

Det finns många förslag som du kan hitta på TikTok för att göra livet enklare och dessa var två exempel: vilka förslag har du?

Advertisement