Kakebo: från Japan en genialisk teknik för att spara pengar

av Hilda Maria Morgan

28 Oktober 2022

Kakebo: från Japan en genialisk teknik för att spara pengar
Advertisement

Det är väldigt vanligt att man försöker spara utan att lyckas, eller åtminstone utan att alltid lyckas. Man försöker uppfinna vad som helst och förlitar sig på alla möjliga slags hjälpmedel för att lägga lite pengar åt sidan som låter en tänka på framtiden med lugn eller strunta i något extra infall. I forna tider skrev man upp allt, allt man tjänade och varje utgift.

Det är just i denna riktning som den japanska metoden Kakebo går, en teknik för att spara pengar som, om metoden följs ständigt, lovar riktigt bra resultat. Läs vidare så visar vi hur det fungerar.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om den följs och utförs på rätt sätt verkar det som om den här metoden gör att du sparar och tjänar upp till 35%. Kakebo översätts som "hushållskontobok". Det är en teknik som uppfanns av en japansk journalist i början av 1900-talet och som i själva verket består av att föra en anteckningsbok (eller dagbok) över kontona, ta del av inkomster och utgifter, för att undvika slöseri och spara därefter. Det kan finjusteras genom stegen som vi illustrerar nedan:

  • Ta en anteckningsbok, kalender eller dagbok, gärna en stor, och börja med att skriva ner alla dina inkomster för månaden. Du kan enkelt göra detta genom att skapa fyra kolumner, en för varje vecka, där du anger månadslönen du är säker på, skriven med en färg, och eventuell extrainkomst skriven med en annan färg.
  • Skapa ytterligare ett diagram eller en tabell med ytterligare fyra kolumner där du anger hur mycket du tänker spara för varje vecka i månaden.
  • Fyll därför i ett annat diagram, alltid med en kolumn per vecka, där du kan skriva ner alla fasta utgifter du har i vilken månad, såsom hyra, räkningar och liknande.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Genom att subtrahera från summan som tjänas in under en månad med de fasta utgifterna plus det du vill spara, får du det beloppet som du kan spendera den månaden.
  • Denna siffra måste i sin tur delas in i fyra kategorier, nämligen: vad du spenderar på mat, medicin och kläder, det du spenderar på kultur och utbildning, det du spenderar på underhållning och resten som gäller alla utgifter som inte hör hemma till de tidigare kategorierna.

Genom att göra detta kommer du att kunna hålla reda på varenda sak som kommer in och som lämnar ditt konto och du kommer snart att märka hur mycket lättare det blir, på så sätt, att lägga pengar åt sidan. Framöver kommer du att bli mer medveten om dina vanor och sparandet blir lättare och lättare. Uppenbarligen, enligt denna logik, kan du justera schemana som du tycker är lämpligt, baserat på din organisationsmetod. Det viktiga är att de saker som du skriver upp är de.

Vad väntar du på? Prova på en gång, det kan bli vändpunkten i ditt liv!

Advertisement