9 felaktiga sätt att använda hushållsapparater som äventyrar deras funktion och potential

av Hilda Maria Morgan

26 Oktober 2022

9 felaktiga sätt att använda hushållsapparater som äventyrar deras funktion och potential
Advertisement

Alla hushållsapparater i vanligt bruk säljs med instruktionshäften som, ofta, inte läses igenom eftersom vi föredrar att göra det på vårt sätt. Det är sant att vi talar om föremål som blivit en del av vårt dagliga liv, vars användning är känd för alla och som inte längre verkar ha några hemligheter för de flesta av oss.

Men det är också sant att varje märke och varje föremål har sina egna egenskaper och att användningen av apparater med ytlighet bara komplicerar vårt liv. Vi bör ägna mer uppmärksamhet åt varje föremåls egenskaper, skötsel, underhåll, rengöring och en användning av dem som respekterar dess prestanda.

Som vi alla vet det, händer detta alltför ofta inte, och därför har vi beslutat att illustrera en serie mycket vanliga fel, utan vilka hushållsapparaterna skulle garantera mer adekvat prestanda, mycket högre funktionalitet och hållbarhet.

Pixabay

Pixabay

Att inte ta bort smulorna som faller ner inuti brödrosten kommer att äventyra dess funktion, särskilt i det långa loppet. Det är bra att ofta ta bort den nedre lådan och tömma den. Och det är bra om du, när du utför denna operation, inte skakar apparaten för att få ut smulorna som är kvar inuti. Det ideala skulle vara att ta bort lådan och rengöra insidan med en ren borste.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är många som sköljer tallrikar och glas innan de sätts in i diskmaskinen, och tänker att det är bra för diskens hygien. Detta är inte riktigt fallet. Diskmaskinen är i viss mening programmerad att anpassa vattenstrålen och rengöringseffekten till mängden smuts som ska avlägsnas. Genom att skölja disken "lurar" vi maskinen på något sätt. Resultatet blir att apparaten endast kommer att tvätta den smuts som den uppfattar, vilket göra att den inte garanterar tillräcklig rengöring av det vi har satt in.

Pixabay

Pixabay

Filtret på baksidan av varje hårtork bör rengöras regelbundet (ungefär var 3/4 vecka). Detta är nödvändigt eftersom håret och damm som fångas inuti kan få hårtorken att överhettas, vilket skadar dess funktion och säkerhet. Ofta görs inte detta inte alls.

Pixabay

Pixabay

Kylskåpet är en av de apparater som bör behandlas med särskild försiktighet. Det beror på kvaliteten på maten vi förvarar där och därför vår hälsa. Att överbelasta det, till exempel, gör att den inte kyler korrekt. På samma sätt kan det att lägga in för varm mat i den, till exempel en kastrull med nylagad mat, omedelbart äventyra kylens innertemperatur och den korrekta förvaringen av maten.

Pixabay

Pixabay

Vattnet i strykjärnet bör bytas ut varje gång det används, för att undvika att det bildas kalk och rost. Och ändå är detta något vi ofta inte gör.

Advertisement
ArtVibes/Reddit

ArtVibes/Reddit

Det finns de som använder folie i botten av ugnen, och tror att de skyddar den mot smuts, repor med mera och för att undvika rengöring hela tiden. Det är faktiskt ett misstag som också kan orsaka allvarliga skador på ugnen. Bättre att ha tålamod, sluta använda aluminiumfolie och rengör ugnen noggrant vid behov.

Reddit

Reddit

Det är en bra idé att undvika att överbelasta mikrovågsugnen genom att noggrant läsa viktgränserna som anges i bruksanvisningen. De flesta människor gör det inte, och detta kan orsaka en mängd olika problem.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

En annan bra vana är att noggrant rengöra de inre delarna av kaffemaskinen, minst en gång varannan månad. Detta kan absolut förhindra att kalkavlagringar allvarligt skadar apparatens funktioner.

Pixabay

Pixabay

Tvättmaskinen, en annan grundläggande del av allas vardag, bör skyddas genom att rengöra den med jämna mellanrum, så att smuts och kalkavlagringar inte orsakar skador, och alltid anpassa den tillräckligt efter belastning och typ av kläder som tvättas. Att överbelasta den är ett annat mycket vanligt misstag som påverkar dess prestanda och funktion.

Vilka av dessa misstag gör du oftast?

Advertisement