Ta bort rost och kalk från din balkong med dessa naturliga hjälpmedel

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2022

Ta bort rost och kalk från din balkong med dessa naturliga hjälpmedel
Advertisement

Balkonger och verandor är den del av huset som blir mest smutsiga. Eftersom det är områden som utsätts för luftburet damm och olika klimat som regn, är det knappast förvånande att detta händer. Förutom smutsen som snabbt byggs upp är det lätt att det bildas rost- eller kalkfläckargolvet.

Rost kommer från oxidationsprocessen av järn som kommer i kontakt med vatten och fukt. Och det kan bildas på golvet på balkonger där det har funnits element, som metallstolar eller bord, som har släppt ut oxiderande ämnen med regnet. Eller så kan det orsakas av surt regn eller regn med jord som för med sig gödselmedel som används inom jordbruket och som har avdunstat i atmosfären.

Hur som helst kan det vara väldigt enkelt att ta bort rost- och kalkfläckar, även med hjälp av naturliga produkter och medel. Vi illustrerar kort några av dem.

yondercode/Reddit

yondercode/Reddit

  • Vit vinäger: vinäger är ett slipande ämne med en stor avkalknings- och rengöringsförmåga. Och det kan också vara användbart i det här fallet. Du kan prova att hälla lite på en ylleduk så att den är väl genomblöt och föra den över området som ska behandlas. Låt verka i cirka 30 minuter upp till en timme, även genom att låta trasan ligga kvar på fläckarna. Skölj sedan med varmt vatten och skrubba bort rosten med en slipande svamp. I det här fallet är det en lösning lämplig för terrakotta och grövre och mer motståndskraftiga golv.

  • Citron: med citron kan du göra en liknande operation, genom att hälla saften på fläckarna eller gnida med en halv citron direkt på ytan precis som du skulle göra med en svamp. Efter 2/3 timmar, gnugga med en svamp och skölj med varmt vatten. Citron är mindre aggressivt än vinäger. Den kan därför även användas till ömtåligare ytor.

Advertisement
ChrisJTicehurst/Reddit

ChrisJTicehurst/Reddit

  • Bikarbonat och citron: när det gäller särskilt ömtåliga golv som stengods eller keramik, är det idealiska att använda en blandning av citron och natriumbikarbonat (som har en mildare slipande egenskap). Tillsätt citronsaften till bikarbonatet tills blandningen är slät och homogen. Bred ut blandningen på de rostiga eller ingrodda delarna och låt verka i 3/4 timmar. Skölj med vanligt varmt vattnet och du kommer att märka vilket exceptionella resultat som erhålls.

De som nämns är ämnen som förutom rost och kalk tar bort all annan smuts. Du kan därför använda dem för att effektivt rengöra balkonggolv även i frånvaro av rost, eventuellt genom att kombinera dem med Marseille-tvål eller någon annan typ av neutral tvål. Detta så länge du provar varje medel på en liten, dold del av ytan först. Varje material reagerar olika på olika ämnen. Och därför är det bäst att prova det först, för att inte riskera att förstöra ett stort område.

Har du någonsin provat något av dessa medel?

Advertisement