Rent och glänsande diskställ på ett ögonblick? Prova dessa lösningar för att få den att bli så gott som ny igen

av Hilda Maria Morgan

25 Oktober 2022

Rent och glänsande diskställ på ett ögonblick? Prova dessa lösningar för att få den att bli så gott som ny igen
Advertisement

Diskstället är ett av de mest populära och använda köksredskapen. Det droppar, skyddar och bevarar disken, man skulle inte kunna vara utan ett. På grund av att det ofta är i kontakt med vatten tenderar den dock att bli täckt av kalkavlagringar och fläckar.

För att inte tala om att eftersom det är ett föremål som absorberar fukt är det föremål för spridning av mögel och bakterier. Det är därför nödvändigt att ta hand om det med jämna mellanrum så att detta inte händer. Kökets finess står på spel, men också hygienen och därmed vår hälsa.

Det finns några medel som, om de används konsekvent, lätt kan få denna rengöring ur vägen. Tack vare dem kan diskställets glans bli lätt som en barnlek. Vi illustrerar några av dem nedan.

idiosynkratique/Reddit

idiosynkratique/Reddit

  • Vit vinäger: det är välkänt att vit vinäger har en enorm avfettnings- och avkalkningsförmåga. I det här fallet är det bara att hälla lite på en svamp och föra den över diskstället, gnugga speciellt där det behövs, låt verka i några minuter, skölj och torka noggrant. Vinägerns verkan kan också förstärkas genom att kombinera den med citronsaft.
  • Marseille tvål: Marseille tvål har en fantastisk doft, förutom att vara en otrolig rengöringsprodukt. Detta, speciellt i en miljö som köket, skadar inte. Du kan lösa upp några flingor eller några bitar i ett vattenbad eller i lite hett vatten och hälla ut den erhållna blandningen på diskstället och försöka ta bort fläckar och eventuella avlagringar. Skölj sedan och torka som vanligt.
  • Gul tvål: gul kaliumtvål är en annan naturprodukt med tusen egenskaper. Det är lämpligt att lösa upp den på spisen med vatten för att göra ett rengöringsmedel som kan användas i detta och andra fall. Om du använder den fasta sorten, skär en tärning och forma en boll som fäster på en svamp som du sedan gnider på ytan av diskstället. Skölj och torka så kommer diskstället att glänsa igen.
  • Natriumbikarbonat: bikarbonat har också en utmärkt rengöringsförmåga och nötande egenskaper som kan bekämpa beläggningar. Det bästa sättet att använda det i det här fallet är att blanda det med vatten eller, ännu hellre, med citronsaft, för att göra en utmärkt rengöringspasta för att avkalka och lösa upp kalkavlagringar eller eventuellt kvarvarande fett. Särskilt detta medel kan vara mycket användbart när du har att göra med ett diskställ som är på diskbänkens nivå, alltså inte de som h är upphängda. De sistnämnda har en slags bricka under sig, dit vattnet droppar och kan stagnera och bilda beläggningar. Den slippastan vi nämnde är riktigt bra för att rengöra den stålytan, desinficera den och få den att glänsa.

Vilka av de rekommenderade medlen tänker du prova?

Advertisement