Ingen mer uttorkning med jäst: ett enkelt recept på en kroppslotion

Hilda Maria Morgan

22 Oktober 2022

Ingen mer uttorkning med jäst: ett enkelt recept på en kroppslotion
Advertisement

Mycket uppskattad i köket som jäsningsmedel, till exempel för tillagning av bröd, är jäst en produkt vars stora mångsidighet har återupptäckts på senare år, så till den grad att den kan användas både som kosttillskott och som skönhetsmedel. Den är mycket rik på proteiner, B-vitaminer och mineraler som magnesium, zink och selen, jäst har avgiftande och återställande egenskaper och i kosmetika används den därför som en ingrediens för att motverka torrhet och åldrande av huden och som ett medel mot akne, men också som återfuktare för torrt och sprött hår.

Inte bara bröd alltså: med jäst kan vi också förbereda underbara skönhetsmedel för vår kropp direkt i våra kök. Låt oss ta reda på receptet på en mask att applicera på ansikte och kropp för en renare och mer återfuktad hud.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att göra denna enkla ansikts- och kroppsmask behöver du några ingredienser, som du säkerligen redan har i ditt kök:

  • en bit jäst eller två teskedar i pulver
  • en burk naturell yoghurt
  • saften av en halv citron

Om du använder färsk jäst, lös upp den i lite vatten och blanda sedan blandningen med yoghurten och citronsaften. Om du däremot använder jäst i pulverform räcker det att blanda det med de andra två ingredienserna genom att blanda väl. Applicera den resulterande maskenansikte och kropp och låt verka i 15 minuter, skölj sedan med ljummet vatten. Du kommer att se att din hud blir mer återfuktad, kompakt och renad. Du kan upprepa appliceringen även en gång i veckan för att ständigt hålla din hud vacker.

Om du vill experimentera kan du variera detta recept efter dina behov:

  • genom att tillsätta två matskedar olivolja till grundreceptet får masken en mer återfuktande effekt, utmärkt att använda på hela kroppen när huden är för torr och tenderar att flaga;
  • om du istället tillsätter två matskedar råsocker får du en peeling för att rengöra huden på djupet från avfall och rester;
  • slutligen, om du inte har yoghurt hemma men ändå vill göra en renande, anti-akne mask, kan du förbereda en blandning genom att blanda två teskedar jäst med två matskedar honung och två matskedar extra virgin olivolja. Applicera blandningen på ansiktet, undvik ögonområdet, och låt verka i 30 minuter, skölj sedan med lite ljummet vatten.

Med dessa recept blir din hud len som på en bebis! Prova dem också som en inpackning till håret innan schamponeringen: du kommer att se hur det blir starkare och glansigare!

Advertisement