Spruckna hälar? Prova olivolja och andra naturliga åtgärder

av Hilda Maria Morgan

28 September 2021

Spruckna hälar? Prova olivolja och andra naturliga åtgärder
Advertisement

Av alla olika kroppsdelar är fötterna kanske de som vi försummar mest, tills det uppstår något problem som tvingar oss att ta hand om dem. Ett av dessa är till exempel fenomenet med spruckna hälar: på huden, ofta täckt av ett lager av förhårdnader, bildas sprickor på grund av kontinuerligt tryck och friktion, som om de inte behandlas omedelbart kan bli djupare och smärtsammare.

Innan du måste ta till läkemedel, vanligtvis baserade på karbamid eller salicylsyra, är det möjligt att försöka behandla hälen med naturliga ämnen med mjukgörande egenskaper, såsom olivolja och andra huskurer.

via emedihealth.com

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Olivolja: massera bara in några droppar varje kväll innan du lägger dig i några dagar, bär eventuellt ljusa bomullsstrumpor och låt det verka över natten. På samma sätt kan du använda vaselin, vilket verkar vara ännu mer effektivt.
  • Honung och mjölk: värm 2 eller 3 matskedar honung i en mugg, tillsätt sedan 2 matskedar mjölk och blanda till en pasta. Skölj väl morgonen efter.
  • Sheasmör: även detta används precis som olivolja. Sheasmör tar lite längre tid att ge resultat, men det är mycket mjukgörande. Så använd den flera dagar i rad.
  • Kokosolja: även detta ska masseras in i foten och lämnas över natten. Förutom att den är återfuktande har kokosolja antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper, och är också användbar för ett fotbad.

Om du sedan behöver exfoliera död hud kan du använda rismjöl blandat med lite honung, massera väl och skölj sedan ordentligt. På samma sätt kan du använda havregrynsgröt.

Några ytterligare råd:

  • Innan du använder någon av dessa åtgärder måste fötterna ha tvättats noggrant. Kanske till och med med ett fotbad med eteriska oljor (timjan eller tea tree till exempel) eller, som anges, kokosolja.
  • Använd alltid dessa medel på kvällen, innan du ska sova, för att dra nytta av hela natten, eftersom de behöver tid för att ha effekt.
  • Upprepa under minst en vecka och om du verkligen inte märker någon förbättring, kontakta en fotläkare eller hudläkare.

 

Advertisement