Ta hand om din mocka för att få kvalitetskaffe: är det bättre att tvätta den eller inte?

av Hilda Maria Morgan

18 Oktober 2022

Ta hand om din mocka för att få kvalitetskaffe: är det bättre att tvätta den eller inte?
Advertisement

Hemligheterna för ett gott kaffe är många och varierande. Alla föredrar det inte på samma sätt och alla vidtar följaktligen inte samma försiktighetsåtgärder. Det som är säkert är att för ett kvalitetskaffe behöver du en mocka av hög kvalitet och att den hålls efter på ett visst sätt. Angående detta är det en vanlig och utbredd uppfattning att den inte ska tvättas för att säkerställa att kaffet behåller all arom och smak som kännetecknar det.

Många är övertygade om att de gör ett utmärkt kaffe eftersom de fortsätter att ha mockan på spisen utan att rengöra den och genom att återanvända den "smutsig". Men kan det vara sant? Ta reda på det genom att fortsätta läsa nedan

Advertisement
Reddit

Reddit

Den mest legitima förklaringen till tron ​​att mocka-apparaten inte ska tvättas ligger i det faktum att, enligt vissa, beläggningen av kaffe som bildas inuti skulle bidra till att behålla dess smak- och luktegenskaper. Genom att ta bort den skulle kaffet få den klassiska metalliska smaken som naturligtvis ingen gillar. Låt oss skingra denna myt och omedelbart säga att så inte är fallet. Det verkar som att det är beläggningen av brända kaffeoljor och kalksten på mockans innervägg som ger den där metalliska antydan som tenderar att brännas. Vad ska man då göra?

Det skulle vara rätt och nödvändigt att utföra två typer av mocka-städrutiner, en daglig och en periodisk:

  • Den dagliga kräver att mockan tvättas varje gång den används. Det kan göras med enkelt varmt vatten och med hjälp av en icke-slipande svamp för att få bort de brända kafferesterna, utan att använda produkter som kan vara aggressiva och förstöra innerväggen. Efter tvätten, lägg mockakomponenterna på tork utan att sätta ihop den eller, om du vill hålla den stängd, torka försiktigt varje del först.
  • Den periodiska rutinen innebär, minst en gång varannan vecka, en noggrannare tvätt med bikarbonat eller citronsyra. För att göra det, fyll apparaten med vatten och tillsätt två teskedar bikarbonat eller citronsyra, utan att tillsätta kaffet i filtret. Låt koka upp som du skulle göra när du gör en vanlig kaffe. Verkan av bikarbonaten eller citronsyran kommer att avfetta, desinficera och vara antibakteriell. Efter operationen, skölj och torka noggrant.

Försök att implementera dessa enkla knep konsekvent och njut av ditt kaffe utan bekymmer!

Advertisement