Rengöring av tätningen: hemligheten bakom en riktigt väldoftande tvättmaskin och tvätt

av Hilda Maria Morgan

18 Oktober 2022

Rengöring av tätningen: hemligheten bakom en riktigt väldoftande tvättmaskin och tvätt
Advertisement

Det är välkänt hur dålig lukt på tvätten ibland kan bero på dålig tvätt av tvättmaskinen. Smuts kan samlas i trumman eller andra delar inuti tvättmaskinen, vilket orsakar lukterna.

En plats där den ofta tenderar att sätta sig, vilket orsakar en spridning av mögel och bakterier, är dörrtätningen. Där, mellan springorna och väggarna av gummi, är det lätt att damm, hår och allt som kommer från tvätten lägger sig.

Därför finns det ett behov att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra detta lilla problem och effektiva rengöringsknep för att åtgärda det när den väl uppstår. Vi visar dig några av dem nedan.

copaloca/Reddit

copaloca/Reddit

För att förhindra att rester från tvätten samlas i tätningen, vidta först och främst några små försiktighetsåtgärder:

  • Lämna luckan öppen efter varje tvätt för att ventilera insidan.
  • Ta bort tvätten omedelbart efter att den har tvättats för att förhindra att vattnet stagnerar och att mögel utvecklas.
  • Efter att du tagit ut den tvättade tvätten, se alltid till att det inte finns några tvättmedelsrester i trumman och i tätningen och torka i så fall av dem med en svamp.
  • Torka alltid av insidan av tätningen med en torr trasa, även när du inte märker någon form av rester. Du kommer att undvika en eventuell ytterligare stagnation av vatten.
  • Schemalägg tomma tvättar med jämna mellanrum genom att placera ett glas ättika i trumman eller tvättmedelslådan. Att göra detta en gång varannan vecka eller så kan hjälpa dig att hålla tvättmaskinens olika delar sanerade och fri

Om de ovan nämnda åtgärderna inte räcker och du inser att ansamlingar av smuts eller mögel, fläckar eller beläggningar har bildats inuti tätningen, har du två alternativ för att lösa problemet:

  • Som ett första alternativ kan du blöta en icke-slipande svamp med ättika och försiktigt gnugga de delar som ska behandlas. När smutsen har tagits bort, skölj försiktigt med en mikrofiberduk och torka.
  • Om du vill anta en lite starkare men mycket effektiv lösning, skapa ett rengöringsmedel genom att blanda vatten och natriumbikarbonat eller upplöst Marseille-tvål och natriumbikarbonat. I båda fallen får du ett rengöringsmedel som ska användas med en svamp i sprickorna som ska tvättas, skölj sedan noggrant och torka.

Kände du redan till dessa små hemligheter?

 

Advertisement