Luftfuktighet i huset: du kan förhindra eller eliminera det med dessa 8 enkla lösningar

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2022

Luftfuktighet i huset: du kan förhindra eller eliminera det med dessa 8 enkla lösningar
Advertisement

Luftfuktigheten är en mycket viktig parameter för våra hem: det är viktigt att den hålls inom ett intervall mellan 40 % och 60 % så att inga störande problem uppstår. Överdrivet torr luft kan i själva verket torka ut slemhinnorna och ge en känsla av torrhet och törst, samt orsaka olika åkommor. Men en överdrivet hög luftfuktighet kan också vara skadlig, inte bara för oss, utan också för våra hem. Fula fuktfläckar på väggarna, kondens på väggar och glas, i vissa fall till och med spridning av mögel kan faktiskt vara skadligt för strukturen i våra hem, vars helhet äventyras.

Så vad kan vi göra för att säkerställa att andelen luftfuktighet i våra hem inte blir för hög? Vi avslöjar 8 enkla lösningar.

1. Häng inte tvätt i vardagsrummet

1. Häng inte tvätt i vardagsrummet

Creativo

Att hänga tvätt inomhus är ett måste för många av oss, speciellt på vintern när dagarna är kalla och regniga. Om att investera i en torktumlare inte är en av dina kortsiktiga planer kan du välja att hänga tvätten i ett rum där du kommer att kunna öppna fönstren och vädra rummet; på så sätt kommer inte fukten att kunna lägga sig på väggar och tak.

Advertisement

2. Ventilera rummen tillräckligt

2. Ventilera rummen tillräckligt

Creativo

Det kan verka trivialt och självklart, men det är inte alltid fallet. Hur många av oss öppnar fönstren varje dag, speciellt på vintern? Ändå är detta det första vi behöver göra för att bekämpa fukt: den torrare utomhusluften hjälper till att minska luftfuktigheten inomhus och hjälper till att förhindra att fuktfläckar och mögel utvecklas. Att öppna alla fönster i 10 minuter på morgonen kommer inte att kyla ner ditt hem överdrivet, men det kommer att hålla luften friskare.

3. Använd naturliga eller kemiska avfuktare

3. Använd naturliga eller kemiska avfuktare

Creativo

På marknaden finns hydrofila kristallfuktabsorbenter som är mycket effektiva för att fånga upp fukten i luften som blir flytande och samlas i tanken nedanför. För ett optimalt resultat, placera en i varje rum i huset och luften kommer helt klart att bli hälsosammare.

Alternativt kan du göra en naturligt absorberande apparat med en plastflaska och grovt salt: skär flaskan på 2/3 av dess höjd och gör hål i locket. Lägg 150 g grovt salt i den övre delen och lägg den i frysen en natt. Placera delen med det grova saltet på den nedre delen, fixera den med tejp och placera den i rummet som ska avfuktas.

4. Saltlampa

4. Saltlampa

Creativo

Som ett alternativ till avfuktare kan du använda saltlampor av rosa Himalayasalt. De är väldigt vackra, skapar atmosfär och hjälper dig att hålla fuktnivån i luften konstant. Saltet de är gjorda av kommer att absorbera överflödig fukt eller släppa ut det i händelse av överdriven torrhet i luften. De finns i olika storlekar, var och en lämplig för miljöer av olika storlekar.

5. Elektriska avfuktare

För mer fuktiga miljöer, om den kemiska avfuktaren inte räcker till, kan du även använda en elektrisk avfuktare. Dessa apparater suger in den fuktiga luften i huset, samlar upp fukten i en kondensbricka och återför den uppvärmd. De är mycket effektiva men drar mycket energi, så reservera dem för extrema situationer, som badrummet, speciellt de utan fönster, när du duschar.

Advertisement

6. Montera fönster med dubbelt glas

6. Montera fönster med dubbelt glas

Creativo

Nya hus har numera alla fönster med dubbelt glas, men i gamla kan det ändå hända att de med enkelt glas används. Om du kan investera i byte av fönster till förmån för sådana med dubbelt glas, speciellt om du märker att det bildas kondens inuti. Huset kommer att bli mer isolerat och kommer också att bli mindre fuktigt.

7. Dra nytta av luftkonditioneringen

Om du redan har en luftkonditioneringsapparat i huset, kontrollera om den har en antifuktfunktion, den finns i nästan alla modeller; du kan använda den för att göra luften i huset hälsosammare. Funderar du däremot på att köpa en så tänk på det när du väljer modell: se till att denna funktionalitet finns och framförallt att den har låg energiförbrukning.

Advertisement

8. Antifuktputs

8. Antifuktputs

Creativo

Om alla tidigare åtgärder inte har hjälpt för att lösa problemet är det troligen en strukturell fråga. Du kan då ta hjälp genom att applicera en avfuktande puts på väggarna, som andas bättre än traditionella puts, vilket minskar väggarnas fuktupptag och håller dem torra.

Vilka medel använder du dig av i kampen mot fukt i hemmet?

Advertisement