Är ditt kök för litet? Spara in utrymme med dessa 10 geniala trick

av Hilda Maria Morgan

16 Oktober 2022

Är ditt kök för litet? Spara in utrymme med dessa 10 geniala trick
Advertisement

Köket är det rum i huset där vi tillbringar större delen av våra dagar: för att laga och äta mat, men ofta också för alla andra sysslor, som att studera, arbeta, barnens läxor, ta emot gäster, bjuda på kaffe, fika, en aperitif eller en middag. Det är därför det är viktigt att köket inte bara är fint,

 utan också funktionellt, praktiskt och välkomnande: för att underlätta för oss och göra vårt liv trevligare.

Så vad kan vi göra när vi måste nöja oss med ett kök som är för litet, obekvämt eller opraktiskt? Oroa dig inte, det finns ingen anledning att göra om hela rummet, slå ner väggarna eller ens byta hem. Det räcker med några enkla knep så blir även ett kök som inte tillräckligt för oss enkelt en varm och välkomnande plats, men framför allt skräddarsytt just för oss.

1. Utnyttja alla väggarna

Om köket är litet är ett knep för att tjäna in utrymme att använda alla tillgängliga väggar för olika hyllor: du kan installera hyllor för att hysa ditt skafferi eller fruktkorgar.

Advertisement

2. Höga, smala hyllor i de tomma utrymmena

Vad sägs om att utnyttja utrymmet som lämnas tomt mellan kylskåpet och väggen eller mellan två möbler? Du kan också göra en vertikal möbel på ett väldigt enkelt sätt genom att återanvända gamla lådor: ställ dem bara i vertikalt läge, installera hjul på botten och hyllor inuti. Du kommer att ha fått ett extra utrymme för att organisera dina redskap eller förvara din mat!

3. Krokar på skåpsdörrarna

Lock och små behållare eller redskap tar upp mycket plats i skåpen, även om de ibland är väldigt små i storleken. Genom att installera enkla krokar innanför skåpsdörrarna till dina möbler eller väggskåp kan du tjäna in lite utrymme genom att hänga upp dem där, vilket ger mer plats för alla de otympliga sakerna på de inre hyllorna!

4. Under diskhon

Även utrymmet under diskhon används ofta inte ordentligt i våra kök: för att optimera det kan du använda strukturer som skapar hyllor eller små lådor: allt kommer genast att verka prydligare och du kommer också att ha möjlighet att utnyttja detta utrymme även höjden.

5. Krokar under köksskåpen

Vad sägs om att förvara koppar, muggar och slevar på en praktisk krok under köksskåpen? Det gör att du kan hålla utrymmet arbetsbänkarna fritt och ditt porslin kommer att vara säkert och prydligt.

Advertisement

6. Skenor

En annan genialisk platsbesparande idé är installationen av skenor: de kan monteras på vilken vägg som helst, även mellan möbler och väggskåp eller överlappa varandra, och de kan användas med enkla krokar eller med korgar, diskställ, vaser. Du kan hänga upp vad som helst!

7. Väggmonterad hushållspappershållare

Till dina rullar med hushållspapper, aluminiumfolie, plastfolie och bakplåtspapper kan du använda en praktisk rullvägghållare. Det finns många typer på marknaden, även att hänga under väggskåpen, eller så kan du göra en själv med tyg. De kan även bli underbara inredningselement!

Advertisement

8. Burkar på väggen

Om du älskar att laga mat och har många burkar med kryddor och smaksättare kan du spara utrymme genom att förvara dem hängande på väggen eller direkt på kylen: gör burkar med magnetiska lock eller om du är lat kan du också köpa några i någon affär. Hänga dem på en metallplatta fäst på en vägg eller på dörren till ditt kylskåp.

9. Magnetiska skenor

Finns det ett bättre sätt att förvara knivar och metallföremål på än med en magnetskena som sitter på väggen?

Advertisement

10. Tak-kastrullhållare

Tänk om vi sa åt dig att hänga dina kastruller i taket? De skulle helt klart på så vis alltid finnas nära till hands, även om du kanske inte gillar tanken på att alltid ha dem utsatta för luft och damm.

Det här var bara några av de utrymmesbesparande idéerna som du skulle kunna använda i ditt kök, men varje utrymme är unikt och har sin rätta lösning. Du behöver bara se dig omkring och gnugga geniknölarna: du kommer snart att hitta den som är rätt för dig!

Advertisement