Oljefläckar på dukarna? Nya eller intorkade, bli enkelt av med dem med dessa enkla knep

av Hilda Maria Morgan

17 Oktober 2022

Oljefläckar på dukarna? Nya eller intorkade, bli enkelt av med dem med dessa enkla knep
Advertisement

Söndagens familjemåltider, samt middagar med vänner, är trevliga stunder av fritid i sällskap. Men när vi är värdar för dem, är vi samtidigt alltid lite rädda för hur det ska gå för våra dukar: det räcker med bara ett ögonblick, en liten distraktion och så riskerar dukar och servetter att bli irreparabelt förstörda av en oljefläck.

Men det finns ingen anledning att misströsta, oavsett om de är nya eller intorkade finns det många gör-det-själv-medel som kan hjälpa dig att få dina tyger att se ut som nya igen! Var alltid noga med att första testa medlet på ett litet, gömt hörn. Låt oss ta reda på några av dem tillsammans.

1. Ny fläck

1. Ny fläck

Creativo

Om fläcken är ny är det mer sannolikt och lättare att få ett bättre resultat; för att eliminera den kan tre ingredienser användas: bikarbonat, talk eller majsstärkelse. Vilken ingrediens du än väljer är proceduren densamma: strö den färska fläcken med pulvret och låt den verka i några minuter, ta sedan bort dammet med en borste. Gå sedan vidare med att skölja med vatten och ättika och tvätta den sedan i en vanlig tvätt.

Advertisement

2. Intorkad fläck

2. Intorkad fläck

Creativo

När fläcken är torr, även om den kan vara mer ansträngande, kan den fortfarande framgångsrikt tas bort. Även i det här fallet föreslår vi 3 åtgärder:

  • Bikarbonat och ättika: bikarbonat verkar på både färska och torra fläckar, men i det här fallet behöver du stöd av ättika. Strö fettfläcken med en blandning av dessa två ingredienser och låt den verka i cirka 10 minuter innan du går vidare med den vanliga tvätten. Om fläcken inte försvinner helt kan du upprepa denna operation flera gånger.
  • Denaturerad alkohol: en annan mycket användbar ingrediens för att ta bort intorkade fettfläckar, den bör appliceras på området som ska behandlas under cirka 10 minuter, sedan blötläggs tyget i vatten och Marseille-tvålflingor i en timme. Gå sedan vidare med att tvätta som vanligt och du kommer att se att din fläck har försvunnit.
  • Marseille tvål eller kaliumtvål: dessa är de mest använda produkterna för att förbehandla och ta bort fläckar från tyger och det är alltid lämpligt att ha dem nära till hands. Gnugga bara fläcken med den fuktiga tvålen, ta även hjälp genom att gnugga med en tandborste, tvätta den sedan. Om du inte har Marseille-tvål eller kaliumtvål hemma kan du använda en droppe diskmedel, som ju är speciellt framtagen för att lösa upp fett.

Dina dukar kommer att vara säkra och det kommer även dina luncher och middagar i sällskap vara!

Advertisement