Varför hittar vi vatten i kylskåpet? Låt oss ta reda på hur det bildas och vad vi ska göra för att undvika det

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2022

Varför hittar vi vatten i kylskåpet? Låt oss ta reda på hur det bildas och vad vi ska göra för att undvika det
Advertisement

Hur många gånger har det inte hänt att man har öppnat kylskåpsdörren och ser att kylen är full av vatten? Droppar som glider ner längs väggarna eller ett mer eller mindre tjockt lager på botten, på sista hyllan eller i grönsakslådan. Och även om det är fysiologiskt att hitta vatten då och då, så är det så att om det blir för mycket eller för ofta kan det inte bara bli en jobbig fara för bevaringen av livsmedel, som om de blöts upp håller kortare. Det kan också vara ett tecken på ett problem hos vår apparat, som uppenbarligen inte fungerar som den ska.

Men varför bildas denna kondens i kylen? Och framför allt, hur är det möjligt att förhindra att den bildas? Låt oss ta reda på det tillsammans senare.

Advertisement

Varför bildas kondens i kylen

Varför bildas kondens i kylen

Creativo

Vattnet som bildas i kylskåpet är kondens, vilket är fuktigheten i luften som kondenseras vid kontakt med en kall yta. Detta fenomen är ganska vanligt på grund av den låga temperaturen och den höga luftfuktigheten inuti kylen och det kontinuerliga öppnandet av dörren, vilket leder till en tillfällig temperaturhöjning.

Genom att köpa ett kylskåp av den senaste generationen bör kondens inte uppstå alls, tack vare den nya frostfria tekniken som förhindrar det. Men om vi fortsätter att hitta vatten, kanske det betyder att vi gör något fel eller att vårt kylskåp har något problem.

Advertisement

Hur man blir av med vatten från kylskåpet

Hur man blir av med vatten från kylskåpet

Creativo

En onormal ansamling av vatten kan helt enkelt bero på att dräneringshålet i den nedre delen är blockerat. Dräneringshålet gör att kondensen kan transporteras till ett fack bredvid kompressorn, vars drift värmer upp vattnet genom att få det att avdunsta. Vi listar stegen för att eliminera vattnet och rengöra avloppshålet:

  • Koppla ur kylskåpet och töm det
  • Kontrollera dräneringshålet; det är högst troligt att det är igensatt med matrester eller andra smutsavlagringar som förhindrar korrekt vattenflöde
  • Rengör hålet med en specialborste eller en tandpetare och se till att det är fritt genom att prova att hälla lite vatten
  • Rengör och torka kylskåpet väl, sedan kan du koppla in det och fylla det igen.

Hur man undviker ansamling av kondens

Hur man undviker ansamling av kondens

Creativo

Om du har tagit bort all kondens från ditt kylskåp, kom ihåg att från och med nu utföra några små steg för att förhindra att det bildas:

  • Kontrollera regelbundet dräneringshålet: vid användning är det lätt att rester och smuts täpper till det av misstag och genom att alltid hålla det rent slipper du krånglet med att behöva ta bort en ansamling i framtiden;
  • För att minimera risken för att rester sätter sig på avloppshålet, var noga med att inte placera maten i kontakt med den bakre väggen, där kondensen, när den rinner ner längs väggen skulle kunna dra med sig mat, papper eller smuts;
  • Se till att täckningarna är intakta och tätar dörren ordentligt.

Om du även efter alla dessa försiktighetsåtgärder fortsätter att hitta vatten i ditt kylskåp, kanske det är lämpligt att ringa en tekniker, eller vad säger du?

Advertisement