Har kläderna fått dålig lukt? Ta reda på hur du enkelt och med några få drag eliminerar den

av Hilda Maria Morgan

17 Oktober 2022

Har kläderna fått dålig lukt? Ta reda på hur du enkelt och med några få drag eliminerar den
Advertisement

Det så kallade årstidsbytet är en av de hushållssysslor som ju senare det kommer desto bättre är det för oss alla. Men när det väl är dags måste man ta itu med det. Ofta står vi då med kläder som har varit instängda i många månader eller i vissa fall ett helt år, och alltså ibland luktar av fukt eller till och med mögel.

Det är ett ganska jobbigt besvär, men med lite tålamod och några ordentliga råd kan det lösas på ett ögonblick.

Nedan listar vi några hemligheter för att övervinna detta problem och få en väldoftande garderob.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Kampen mot dålig lukt börjar självklart med tvätten. Försök att hitta rätt sköljmedel för dina kläder eller om du föredrar det, gör ett hemma med citronsyra och eteriska oljor.
  • Om du vill ha det naturligt så rekommenderar vi att du tvättar alla plagg, speciellt de vita, med Marseille-tvål och natriumbikarbonat. Den kombinerade verkan av dessa två produkter bleker, avfläckar och parfymer. Och det är två ingredienser som också enkelt kan användas i tvättmaskinen.
  • När du väl har tvättat kläderna är det att föredra att låta dem lufttorka i solen och utomhus. Det är det avgjort bättre valet för att varje antydan till instängdhet och fuktighet ska försvinna.
  • Och om du vill vara ännu mer noggrann och göra saker rätt, kan ångstrykning hjälpa dig att desinficera ytterligare och neutralisera andra möjliga lukter
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • När tvätten väl är tvättad, torkad och struken hamnar tvätten in i garderoben. Innan den gör det, parfymera både garderoben och själva kläderna.
  • Till garderoben kan du, förutom de vanliga deodoranterna du hittar på marknaden, använda några naturliga. Använd lagerblad, mynta eller eukalyptus, citrusskal och torkade blommor i små påsar och vadd- eller bomullsbollar impregnerade med eteriska oljor.
  • När det gäller kläderna, men innan du placerar dem i garderoben eller lådorna, spraya dem med parfymerade lösningar erhållna med naturliga ingredienser. Du kan göra blandningar av vatten och några droppar doftande eteriska oljor. Eller så kan du skapa infusioner genom att koka citrusskal, blommor eller örter (lavendel är populärast) i vatten. I båda fallen, överför blandningarna till spraybehållare och spraya på kläderna. Resultatet kommer att bli exceptionellt.

Nu är det bara att sätta igång med årstidsbytet. Lycka till!

Advertisement