Element: några knep för att öka effektiviteten och spara på gasförbrukningen

av Hilda Maria Morgan

15 November 2022

Element: några knep för att öka effektiviteten och spara på gasförbrukningen
Advertisement

vintern är det alltid med lite rädsla som vi närmar oss våra termostater för att reglera temperaturen i våra hem. Mellan det höga gaspriset och risken för att skada miljön är det faktiskt nödvändigt att jonglera i jakten på ett sätt att minska förbrukningen och på så sätt undvika jobbiga överraskningar i slutet av säsongen.

Även om en sänkning av temperaturen med en eller två grader gör att vi kan hålla oss varma ändå, med avsevärda fördelar både för räkningen och för vår hälsa och miljön som vi lever i, kanske det inte räcker. Det finns därför många hjälpmedel som vi kan hitta för att optimera vår konsumtion under den kalla årstiden, sådana som till och med leder till en betydande besparing. Låt oss ta reda på detta tillsammans.

Advertisement

1. Fläktar till elementen

1. Fläktar till elementen

Kuriosa/YouTube

Konvektorer är effektivare än traditionella element, de värmer upp luften snabbare och låter dig undvika onödig spridning mot taket, speciellt när det är högt i tak. Ofta är det inte möjligt för oss att stå inför kostnaden för att byta ut elementen, men vi kan lösa problemet genom att enkelt omvandla dem till konvektorer. Hur? Enkelt, tack vare användningen av fläktar!

Det finns olika ventilationssystem på marknaden, billiga och praktiska att montera, men du kan även skapa dem med gör det själv lösningar.

Advertisement

1. DIY-fläktar

1. DIY-fläktar

DadoRAM/YouTube

Om du känner dig tillräckligt bra för manuellt arbete, finns det många tutorials på webben som förklarar steg för steg hur man bygger en DIY elementfläkt med enkla PC-fläktar, en strömförsörjning och en termostat. När systemet väl har förberetts kan du placera det både ovanför och under elementet och resultatet blir ändå utmärkt.

3. Fläkt

3. Fläkt

Fra96/YouTube

Om du inte känner för att köpa fläktar och du inte har lusten, tiden eller skickligheten att bygga dem med PC-fläktar, så finns det en annan ännu enklare lösning för dig. Kommer du ihåg din bästa vän för en sommar hemma, fläkten? Ställ inte ner den i källaren när hösten kommer! Genom att placera den framför ditt element när det är på, kommer du att kunna återskapa luftrörelsen som genereras av fläktarna utan att spendera ett öre, men ändå få en viktig energibesparing. Systemet kommer att fungera ännu bättre om du har placerat en värmereflekterande panel bakom ditt element.

4. Värmereflekterande panel

4. Värmereflekterande panel

Fra96/YouTube

En ännu enklare metod, som du kan använda ensam eller i kombination med de som anges ovan, är användningen av värmereflekterande paneler. Även i det här fallet kan du välja mellan gör-det-själv, med simpla bitar av aluminiumfolie på en kartong placerad bakom elementet, eller att använda en polystyrenpanel som stöd för att öka värmeisoleringen. Men du kan också bestämma dig för att köpa färdiga paneler, som ska kapas av och placeras bakom elementen.

Vad du än bestämmer dig för att göra, kom ihåg att elementen måste vara fria från bråte för att fungera som bäst, så undvik att lämna föremål eller möbler framför dem. Istället kan du överväga att installera hyllor ovanför dem för att rikta varmluft till golvet. Glad varm vinter allihopa!

Advertisement