Rengör fönsterkarmarna på nolltid med enkela knep och naturliga produkter

av Hilda Maria Morgan

14 Oktober 2022

Rengör fönsterkarmarna på nolltid med enkela knep och naturliga produkter
Advertisement

Att städa balkong- och fönster-karmar är för många ett av de tråkigaste och mest tröttsamma hushållsarbetena som finns. Ytorna som inte är alltför regelbundna och de sprickor som smutsen fastnar i gör det till en operation som kräver, för det mesta, mycket tålamod. Och dammet som samlas där är oftast rikligt, speciellt i den yttre delen som är mest utsatt för regn och rusk.

Det finns dock hjälpmedel och hemligheter som kan göra städningen enklare och mer praktisk och göra att vi får bättre resultat. Och vi pratar inte om kemiska produkter, som är billiga och absolut inte gröna. Vi pratar om naturliga medel som, med hjälp av de rätta stegen och användningssätten, är den idealiska lösningen för denna typ av uppgift.

Advertisement
ajdeemo/Reddit

ajdeemo/Reddit

Det bästa valet, oavsett vilken typ av fixturer du har att göra med, är att börja ta bort huvuddelen av dammet genom att borsta med en kvast med medelhårda borst. Om du märker att det finns skrymslen och vrår där du inte når kan du ta hjälp av spetsiga verktyg som en strumpsticka vars spets kan täckas med en mjuk och inte för tjock tygtrasa. Med denna metod kommer du att kunna ta bort även den minsta partikel av smuts från mycket smala sprickor. Efter denna operation behöver du fortsätta med tvätten och överväga att använda olika produkter baserat på materialet som fönsterkarmarna är gjorda av. De vanligaste är oftast aluminium, PVC och trä.

För aluminium- och PVC-fönsterkarmar:

  • Aluminium och PVC är för närvarande de mest använda materialen vid konstruktion av fönsterkarmar för hem. De är ganska tåliga och kan tvättas med ingredienser som ättika, citron och bikarbonat. Tillsätt två matskedar ättika eller citron och en matsked bikarbonat till en hink med hett varmt vatten.
  • Torka av karmarna med en mjuk trasa, gnugga vid behov.
  • Skölj allt med hjälp av en mikrofiberduk.

Advertisement
blutom/Reddit

blutom/Reddit

För träkarmar:

  • När det gäller trä är det ett mer känsligt material som kräver användning av mindre aggressiva produkter än ättika och citron. Du kan prova, i det här fallet, med en blandning av bikarbonat och Marseille-tvål.
  • Blanda två eller tre matskedar bikarbonat med två eller tre matskedar smält Marseille-tvål.
  • Den erhållna blandningen, med en krämig konsistens, kan användas med en borste eller en svamp för att försiktigt ta bort smutsen från fönstren.
  • Skölj med den vanliga mikrofiberduken indränkt i vatten. Och det var allt!

Har du någonsin putsat fönster med naturliga produkter?

Advertisement