Förnya och återvinn gamla terrakottakrukor: 8 kreativa DIY-idéer

av Hilda Maria Morgan

16 Oktober 2022

Förnya och återvinn gamla terrakottakrukor: 8 kreativa DIY-idéer
Advertisement

Även om de nuförtiden ofta ersätts av andra material som plast, är terrakottakrukor fortfarande de mest fascinerande för att plantera växter och ge karaktär åt terrasser, balkonger och trädgårdar. Årstidernas växlingar och verkan av atmosfäriska ämnen kan förstöra och missfärga dem med tiden, vilket gör hela miljön mer grå och trist.

Innan du slänger dem kan du dock testa att renovera dem med DIY och lite kreativitet; en ny färg, en bild eller en dekoration kan faktiskt återge vitalitet till gamla och trista krukor. Att förnya terrakottakrukor är väldigt enkelt och låter dig skapa nya och annorlunda krukor efter din smak och det uttryck du vill ge till din terrass eller trädgård. Låt oss ta reda på några av dem tillsammans.

Advertisement

Förberedelse av krukorna

Vilken dekoration du än väljer för dina krukor finns det några preliminära åtgärder för att förbereda dem för bearbetningen:

  • töm krukorna på växterna och jorden de innehåller och tvätta dem noggrant för att se till att det inte finns några rester och låt dem torka i minst en dag, helst i solen;
  • om det finns beläggningar eller mögel på krukan kan du använda en tvättborste med blekmedel, gnugga ytan;
  • slipa ytan med sandpapper för att jämna ut den från eventuella brister;
  • fukten som absorberas av jorden invändigt och av luften utvändigt kan förstöra dekorationerna på lång sikt: för att förhindra att detta händer eller händer för tidigt, applicera först ett lager impregnering både inuti och utanpå kruk

Advertisement

1. Enfärgade

För att skapa enfärgade vaser kan du använda akrylfärger, tempera (i det här fallet blir skyddet med det externa fixeringsmedlet viktigt), färger för keramik eller chalk paint; det är den enklaste och mest omedelbara metoden, det är bara att välja färg, måla krukorna och sedan låta dem torka.

2. Geometriska dekorationer

Om du vill färga din kruka som en regnbåge eller omväxlande färger med geometriska former kan du använda papperstejp för att isolera delarna av ytan när du målar varje färg. Ta bort tejpen efter några minuter efter att färgen har applicerats och vänta tills den har torkat helt innan du fortsätter med nästa färg.

3. Découpage

Decoupage-tekniken gör att du kan dekorera krukorna med vilken design som helst genom att använda servetter, urklipp från tidningar och tidskrifter eller särskilt papper som är till just för detta ändamål och som finns till försäljning. Du kan välja att skapa dekorationen direkt på terrakottan eller efter att ha applicerat en bas av lack. Applicera din bild och limma den med mycket vinyllim utspridd med en pensel. När krukan är torr kan du beundra din underbara dekoration.

4. Överförbara etiketter

Om du föredrar att korta ner tiden eller inte är fingerfärdiga kan du köpa självhäftande etiketter som ska överföras med vatten direkt på krukan. För att skapa en dekoration snabbt som blixten!

Advertisement

5. Permanenta markörer

Med hjälp av färgbaserade markörer kan du skapa enkla bilder, skrifter, geometriska former på dina terrakottakrukor som också är vattentäta. Du kan också göra siluetter i kartong och följa dess former för att skapa bilder på terrakottan.

6. Färg och snöre

Du kan också välja att blanda olika tekniker tillsammans för att skapa en mer konstnärlig kruka. Du kan till exempel välja att breda ut en enfärgad bas av den färg du föredrar, pryda den med text och dekorera med snöre runt den översta delen eller vid basen av krukan.

Advertisement

7. Vågeffekt

För att göra dessa krukor med en vacker vågeffekt, börja med att applicera en bas av vit färg. När den är torr, doppa ner krukan den färgade färgen. Varje gång färgen torkar kan du sänka ner krukan igen och stanna på en lägre höjd varje gång, vilket skapar denna effekt.

8. Marmoreffekt

Om du däremot vill skapa underbara dekorationer med marmoreffekt, skaffa lite färg, vatten och nagellack i olika färger. Förbered basen med färgen och låt den torka. Lägg sedan vattnet i en bricka och häll i några droppar nagellack av de färger du föredrar. Vid det här laget, doppa ner krukan i vattnet och du kommer att se att den kommer att bli vackert marmorerad.

Vilket projekt väljer du för att börja renovera dina krukor?

Advertisement