6 sätt du kan dra nytta av kaminens aska och dess många egenskaper

av Hilda Maria Morgan

13 Oktober 2022

6 sätt du kan dra nytta av kaminens aska och dess många egenskaper
Advertisement

Asken från kaminen, eller den som framställs vid förbränning av ved (men även av askan från obehandlat pellets) är ett mycket värdefullt material i många sammanhang. Som ofta händer, när vi talar om användningen av naturliga ämnen, är detta ett mycket välkänt faktum, särskilt för de äldre generationerna, våra mor- och farföräldrars generation använde det vid många tillfällen.

Från hushållsstädning till trädgårdsarbete verkar aska verkligen vara ett magiskt ämne som kan bli den rätta lösningen och botemedlet för många problem. För att upptäcka dess många och otroliga egenskaper visar vi dig några av dess många potentiella användningsområden nedan.

Advertisement
CarolinaCapsFan/Reddit

CarolinaCapsFan/Reddit

Nedan listar vi de vanligaste omständigheterna som kräver praktisk användning av aska, och grupperar dem i makrotematiska områden:

  • Släcka elden - Det kan verka paradoxalt men att kasta aska på elden hjälper till att släcka den. Det är den första uppenbara användningen som kan göras av den, till exempel när man måste släcka eldstaden och det fortfarande finns het kol som inte visar några tecken på att släckas.
  • Smälta snön - Aska, liksom salt, kan smälta is och snö. Det är därför mycket användbart att till för att till exempel göra isiga vägar tillgängliga.
  • Trädgårdsskötsel - Inom trädgårdsskötseln verkar aska vara mer värdefull än någonsin eftersom den kan användas både som gödningsmedel som bekämpningsmedel. Den är rik på näringsämnen som kalium, magnesium, fosfor och kalcium som är mycket användbara för att göra jorden mer bördig. Det hjälper också till att balansera surhetsgraden. Samtidigt kan det tjäna till att förhindra svamp- och parasitangrepp. Vi måste dock vara noga med att känna till de specifika egenskaperna för varje jordmån, eftersom det i vissa fall kan vara skadligt och därför kontraproduktivt.

Advertisement
SpankyNoodle/Reddit

SpankyNoodle/Reddit

  • Till hushållsstädningen - När det gäller hushållsstädning kan aska vara ett riktigt vinnande vapen. Det finns de som använder det som kalkborttagningsmedel eller, blandat med vatten, för att få en slipmassa som polerar stål och silver med. Och så finns det traditionella receptet på lut, ett naturligt tvättmedel som har ett uråldrigt ursprung och som man i sin tur kan göra utmärkt tvål med. Beredningen består i att koka lite aska reducerad till pulver och direkt efter att ha låtit den svalna i ca 12 timmar låta den fasta delen lägga sig på botten. Luten som kan användas är den ytliga flytande delen, efter att ha filtrerats på lämpligt sätt.
  • Deodorisera och bekämpa fukt - Skålar och koppar med aska placerade i vissa hörn av huset kan hjälpa till att absorbera obehaglig lukt, fukt och mögel.
  • Ta hand om vårt välbefinnande - Detta otroliga ämne är också, otvivelaktigt, ett universalmedel för kroppens välbefinnande och hälsa. Vi vill absolut inte ge medicinsk rådgivning här, eftersom det inte är vårt ansvar. Men det kan vara bra att veta att, väldigt ofta, har det använts över tid för att behandla många vanliga fysiska symtom och till och med för att stärka hår och naglar.

Det finns också många andra sätt att använda aska på. Dessa är vanligtvis de mest kända och mest ackrediterade.

Kände du till dem och har du redan satt några i praktiken?

Advertisement