Långvarigt parfymerad tvätt? Det är superenkelt med denna DIY strykspray

av Hilda Maria Morgan

10 Oktober 2022

Långvarigt parfymerad tvätt? Det är superenkelt med denna DIY strykspray
Advertisement

När du bär ett plagg som precis tagits ur garderoben vill du att det alltid ska dofta som om det precis tagits ur tvättmaskinen. Tyvärr är detta ofta inte fallet: om det tar lång tid att torka lämnas en irriterande lukt av fukt, tvättmedel eller sköljmedel har en lukt som inte håller över tiden eller inte håller efter torkningen, eller avger garderoben eller lådan en gammal och instängd lukt på våra kläder som vi bara inte gillar.

Det finns många lösningar som vi kan använda för att undvika detta irriterande besvär. Från att förlita oss på produkter med en ihållande doft under tvätt till att tillgripa parfymer för garderober och lådor, kan vi välja i vilket ögonblick av tvätten vi ska försöka agera. Bland andra medel finns det ett som kan användas vid strykningstillfället, om vi ändå tänker stryka kläderna. Faktum är att vi kan göra ett doftande vatten att spraya på kläder innan vi går över dem med strykjärnet. Låt oss ta tillsammans reda på hur man förbereder och använder det.

Advertisement

1. Ingredienser

1. Ingredienser

Creativo

Ingredienserna som behövs för att göra detta doftvatten är väldigt få och lättillgängliga i mataffären:

  • 100 ml destillerat vatten
  • 30 droppar eterisk olja efter behag
  • 1 tesked bikarbonat (valfritt)

Eftersom de eteriska oljorna är feta i konsistensen löser de sig inte i vatten. Du kan därför välja om du vill skapa en emulsion att skaka före varje användning eller använda ett stöd för att underlätta dess upplösning i vatten, i detta fall bikarbonat. Resultatet kommer fortfarande att vara detsamma!

För valet av eterisk olja kan du orientera dig efter din egen smak och använda oljorna individuellt eller skapa blandningar, även om de mest rekommenderade är lavendel för en avslappnande effekt, mynta för en uppfriskande verkan (utmärkt för sommaren, eftersom det stöter bort insekter!) och citron för en energigivande effekt.

Advertisement

2. Tillvägagångssätt

2. Tillvägagångssätt

Creativo

Tillvägagångssättet för att göra doftvatten är väldigt enkelt: om du bara använder eteriska oljor, lägg bara till dem till vattnet i en flaska med en spray. Skaka blandningen och låt vila 4 dagar innan användning, kom ihåg att skaka den väl varje gång du använder den för att förhindra att de eteriska oljorna blir kvar på ytan och separerar sig från vattnet.

Om du däremot väljer att tillsätta bikarbonat, blöt den med dropparna av eterisk olja, blanda väl och tillsätt detta sedan till vattnet. Återigen, skaka ordentligt så att bikarbonaten löser sig helt i vattnet. Din spray är redo att användas!

3. Användning

3. Användning

Creativo

Användningssättet för denna spray är lika enkelt som förberedelsen: spraya bara vattnet tyget som ska strykas, håll flaskan på avstånd och var noga med att inte blöta tyget för mycket, och gå omedelbart vidare till att stryka med strykjärnet. Var uppmärksam på ömtåliga tyger, innan du sprayar dem helt gör alltid ett test på en liten dold del. Dina kläder kommer alltid att dofta länge!

Advertisement