Damm under mattan: ta reda på hur du blir av med det på ett praktiskt och idiotsäkert sätt med dessa knep

av Hilda Maria Morgan

09 Oktober 2022

Damm under mattan: ta reda på hur du blir av med det på ett praktiskt och idiotsäkert sätt med dessa knep
Advertisement

Varma, mjuka och färgglada, mattor är bland de mest älskade och använda tillbehören för att ge en sista detalj till inredningen och göra vårt hem varmare, mer välkomnande och fullt av personlighet. Med lång eller kort ludd, stor för att täcka hela golvet eller liten och strategiskt placerad bara där de behövs, kan mattor verkligen hittas för alla smaker och finns i de flesta hem.

Men är vi verkligen säkra på att vi rengör dem väl? Mattorna är i själva verket en riktig behållare av smuts och framför allt damm, vilket snabbt kan få oss att ångra vårt köp. Om kortfibriga mattor är att föredra, samtidigt som det tvingar oss att ge upp lite vad gäller mjukhet, tillåter de oss att begränsa ansamlingen av damm, så finns det också andra saker vi dagligen kan göra för att inte ge upp deras färgstarka personlighet. Låt oss ta reda på det tillsammans med handledningen från en professionell hushållerska.

1. Dammsugaren

1. Dammsugaren

@tidycademypro/TikTok

Den professionell hushållerskan, @tidycademypro på TikTok, förklarar att det första du ska göra definitivt är att ta bort damm från mattan med en dammsugare eller mattrengörare. Detta bör göras varje dag eller varannan dag, med en dammsugare som har tillräcklig kraft för att suga igenom fibrerna.

Men om du vill försäkra dig om att även det djupare dammet tas bort kan du tvätta mattan en gång i veckan (t.ex. är badrums- och köksmattor vanligtvis små i storleken och kan enkelt läggas in i tvättmaskinen). Om mattan är väldigt stor och svårflyttad kan du få den rengjord av en specialist varje eller vartannat år.

Advertisement

2. Under mattan

2. Under mattan

@tidycademypro/TikTok

Hushållerskan påminner sedan alla som städar huset att om man vill vara säker på att dammet inte ska dyka upp igen bara några minuter efter städningen måste man göra något mer. För att huset verkligen ska anses vara rent är det faktiskt viktigt att mattan, om den inte är under möbler som är för tunga och inte är för otympliga, rullas ihop och ställs i ett hörn, för att även rengöra golvet den täcker.

I sin korta video uppmanar den unga kvinnan oss att inte vara lata: det är viktigt att golvet under mattan också dammsugs och tvättas, som resten av golvet i huset! Hur städar du, går du runt mattan eller lyfter du den?

Advertisement