Hur mycket sköljmedel behöver du egentligen? Du kan spara mycket genom att använda rätt dos

av Hilda Maria Morgan

05 Oktober 2022

Hur mycket sköljmedel behöver du egentligen? Du kan spara mycket genom att använda rätt dos
Advertisement

Sköljmedel är en nästan nödvändig produkt för att tvätta, men att använda för mycket av det vid varje tvätt betyder inte att man får mjukare tyger. Det är sant att vi ibland kan ersätta det doftande sköljmedlet vi vanligtvis köper med några gör-det-själv-medel (framför allt ättika), men i rutintvätt hjälper sköljmedlet oss också att minska att tygerna blir elektriska, minskar uppkomsten av veck och verkar även få plaggen att torka snabbare, skyddar färger och underlättar strykningen av dem.

Det finns många fördelar att ta hänsyn till, men de kan också uppnås genom att använda mindre produkt än vad som ofta hälls i tvättmedelsfacket. Detta kommer inte att äventyra resultatet av tvätten, det kommer att vara en mer miljövänlig praxis och kommer också att resultera i påtagliga besparingar.

Creativo

Creativo

Hur mycket sköljmedel behövs?

  • Om din tvättmängd är runt 4 eller 5 kg räcker det med 35 ml. Om produkten du vanligtvis använder inte har en läsbar måttkåpa, köp en måttbägare att hålla redo bara för tvättmaskinen.
  • Om belastningen däremot är runt 6 eller 7 kg, så kan man även gå upp till 50 eller 60 ml.

Det är förmodligen mycket mindre än vad som vanligtvis används, när du doserar "med ögat", men det kommer inte att äventyra plaggens mjukhet: när man överdriver med tvätt- och sköljmedel sköljs de inte helt ur tygerna, utan ackumuleras således mellan fibrerna. Det första resultatet kan paradoxalt nog bli att plaggen blir stelare; det andra, att ansamling av produkter leder till dålig lukt; det tredje, att istället för att återuppliva färgerna, erhålls det motsatta resultatet. Och det är i de fallen som, om tygtypen tillåter det, kan det åtgärdas genom att använda ättika.

Att minska användningen av sköljmedel är dessutom bra för miljön, eftersom nästan alla dessa produkter också är förorenande. Så om gör-det-själv-medlet som du kan använda som ett alternativ till vanliga sköljmedel ibland inte ger önskat resultat, använd produkten du köpt, men utan att överdriva mängden.

Det lönar sig att vara lite mer noggrann när man förbereder tvättmaskinen för nästa tvätt, eller hur?

Advertisement