Rengöring av moka: tipsen för att hålla den i perfekt skick längre

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2022

Rengöring av moka: tipsen för att hålla den i perfekt skick längre
Advertisement

Energin som behövs för att starta dagen, morgonritualen hemma eller i baren, drycken du smuttar på för njutningens skull eller för att hjälpa dig hitta den energi du behöver för att fortsätta med studier och arbete ända till slutet av dagen, koppen som dricks i sällskap med kollegor eller gäster: vid dessa och många andra tillfällen är den viktigaste drycken kaffe, och speciellt när den konsumeras hemma är det ofta den som görs med en moka.

Om vi ​​har en betyder det att vi med största sannolikhet använder den ofta, även med tanke på de oändliga varianterna av kaffe som kan tillagas där, och med dessa även korn, ginseng och så vidare. Är vi dock säkra på att vi rengör den noggrant varje gång? Och att vi tar hand om den på bästa sätt för att få den att fungera perfekt och länge?

Advertisement
Creativo

Creativo

Inte för att det är ett kökstillbehör som kräver speciella ansträngningar, men den förtjänar ändå uppmärksamhet före, under och efter varje användning, och ibland även lite mer tid ägnad åt att utföra en grundlig rengöring.

Efter varje användning

Vänta tills den har svalnat och tvätta sedan varje del noggrant, speciellt runt ytterkanten, underkanten, ventilen. Lämna inte ens en ända kafferest på förseglingen eller inuti den övre delen. Att tvätta med lite diskmedel och hålla sig till de områdena med en disksvamp är mer än tillräckligt. Om vattnet i huset är hårt, torka av den omedelbart med en torr trasa för att undvika kalkavlagringar.

Veckovis rengöring

Vi rekommenderar en rengöring varje vecka (men om du använder den lite kan du tunna ut rengöringen till varannan eller var tredje vecka) baserad på ättika utspädd i vatten. Du häller bara 30 ml i en skål med vatten, stor nog att rymma alla delar (utom gummitätningen), och låt den dra i 20 minuter innan du tvättar och sköljer som vanligt. Om du vill göra ett komplett jobb kan du följa detta med tillredningen av ett "låtsaskaffe", det vill säga att bara använda vatten i den och inget kaffe i filtret, för att rengöra även inuti apparaten.

Tätningarna

De svartnar gradvis vid användning, och om detta stör dig kan du, ibland, gnugga lite citronsaft på dem. Men eftersom det är gummi, och det mellan användning och rengöring (speciellt dessa med sura ämnen) förbrukas så behöver du slänga tätningen och byt ut den när du ser att det är mörkt eller tunt. Ofta är det allt du behöver för att få mokan att göra gott kaffe igen, precis som den ska.

Mot kalksten

Låtsaskaffemetoden är också användbar för att ta bort kalk inuti mokan, men i så fall, i vattnet som placeras i den, behöver du lösa upp en halv tesked citronsyra eller en matsked ättika. Samma ämnen hjälper till att ta bort kalkfläckar från utsidan och kan appliceras genom att gnugga med en mjuk svamp.

Ta hand om din moka så kommer den hålla länge!

Advertisement