Crassula ovata, "penningträdet": ta reda på hur du bäst tar hand om det

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2022

Crassula ovata, "penningträdet": ta reda på hur du bäst tar hand om det
Advertisement

Det finns vackra växter som kräver tålmodig omvårdnad av personer med riktigt skickliga gröna fingrar, och det finns vackra växter som trivs även i händerna på dem som inte är lika skickliga. En av den senare sorten är Crassula ovata, en typ av suckulent mer känd som "penningträd" eller "paradisträd".

Den har ett konstigt utseende, som ett miniatyrträd (men det kan bli en respektabel buske!), med tjocka och träiga stammar och sedan runda och köttiga löv. Förmågan att ge tur och välstånd tillskrivs Crassula ovata, och detta är anledningen till namnet och dess popularitet. Detta är en utbredd övertygelse i Kina som sedan har spridits till resten av världen, även om det är en suckulent med ursprung i Afrika.

Lättodlad och snabbväxt, denna växt förtjänar en plats i huset!

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Temperatur: paradisträdet trivs mellan 15 och 24 grader, och det är bra om temperaturen inte sjunker under 10. Den tål dock fortfarande lite mer kyla, även om bara under kortare perioder.
  • Exponering: den behöver mycket ljus, så placera den där den kan njuta av några timmars solsken under dagen. Där det är väldigt kallt är det dock bra att ta in den i slutet av november och att ta ut det igen när våren kommer.
  • Bevattning: låt alltid jorden torka helt innan du vattnar. Frekvensen är därför olika beroende på klimat och tid på året. Undvik oavsett stående vatten.
  • Jorden: precis som många andra suckulenter behöver paradisträdet en väldränerad jord, så ta (eller förbered) den som är lämplig för suckulenter eller kaktusar.

En annan intressant egenskap hos dessa växter är den lätta förökningen: de är i själva verket en av de arter som kan förökas till och med från bara ett blad och inte endast med sticklingar från kvistar. Faktum är att du bara behöver sticka ner ett blad, som tagits intakt från växten med hjälp av en sterilisera sax, direkt i en kruka (eller burk) med rätt typ av jord, och alltid hålla den minimalt fuktig. Du kommer att märka att den kommer att producera rötter och knoppar, och när rötterna är tillräckligt stora kan du plantera om allt i en separat kruka. Bladen kan också producera nya växter med hydrokultur.

Har du redan odlat et penningträd hemma hos dig?

Advertisement