Luftfuktighet i huset: hur man motverkar och tar bort dess spår

av Hilda Maria Morgan

04 Oktober 2022

Luftfuktighet i huset: hur man motverkar och tar bort dess spår
Advertisement

Fukt i hemmet är en hälsofara och kan visa sig på olika sätt. Ibland märker vi mörka fläckar på taket eller väggarna, särskilt i källare, eller i alla fall i mörka rum, dåligt ventilerade och dåligt utsatta för solljus. Förekomsten av fläckarna indikerar att det nu finns mögel i huset, och dess sporer kan lätt spridas och orsaka hälsoproblem.

Denna kombination av faktorer kan också påverka möblerna och allt vi har inuti dem och därmed äventyra även värdefulla eller användbara föremål. När vi börjar lägga märke till tecknen, såsom fuktfläckar som ännu inte är mörka, måste vi omedelbart undersöka orsaken och åtgärda dem.

Creativo

Creativo

Att förstå problemet som genererar fukt och därför mögel är grundläggande. Det är därför smart att ha mätare som visar luftfuktigheten: varje gång den överstiger 55 % måste larmklockan ringa för att minska det värdet. Kontrollera då eventuella skador på vattensystemet, infiltrationer, men även fel i husets ventilationssystem eller temperaturkontrollsystemet.

När orsaken till mögel är ordentligt eliminerad, och fuktighetsnivåerna är tillbaka under kontroll, vidtas åtgärder för att döda sporerna. Om problemet är omfattande bör du överlåta det till professionella. Om det istället inte är så betydande kan du välja mellan att använda specifika produkter eller gör-det-själv-medel. I det senare fallet väljer man vanligtvis mellan:

  • Klassiskt blekmedel: det mest "aggressiva" hjälpmedlet, som ska användas med alla nödvändiga skydd och försiktighetsåtgärder (särskilt munskydd och handskar). Häll det på marken, eller blöt dukar eller rullar med rent blekmedel, och gnugga på väggen vid den drabbade punkten. Du kan behöva göra det flera gånger. Utrym rummen efter varje applicering och gå in först igen när blekmedlet har torkat. Det är alltid mycket viktigt är att ventilera rummen, hålla fönstren öppna eller att åtminstone placera en fläkt för att få luften att cirkulera.
  • Väteperoxid: häll 3% väteperoid i en sprayflaska, spraya på området som ska behandlas och låt verka i minst 20 minuter, skrubba sedan med en svamp. De verktyg du använder måste desinficeras och saneras eller slängas.
  • Ättika: häll hett vatten i en sprayflaska och tillsätt några matskedar ättika, spraya sedan på fläckarna och låt det verka i några minuter innan du skrubbar med en svamp.
  • Eterisk olja av tea tree: det är det mildaste hjälpmedlet, kanske det som är bäst som förebyggande metod, eftersom det tar längre tid. Lägg till några droppar i en flaska vatten och spraya på det valda området, låt det torka väl utan att ta bort det.

Först när sporerna har dött och hela väggen eller taket är torrt kan du måla om det.

I rum där det finns en större risk för fukt kan du också ta hjälp av skålar med salt eller bikarbonat (som ska tömmas med jämna mellanrum), eller ännu hellre med en plastflaska för en rudimentär gör-det-själv-avfuktare: skär av toppen av flaskan och sätt in den i botten, upp och ned så att öppningen är i botten, fyll sedan med grovt salt och lämna behållaren som skapats i rummet där du behöver den.

Se alltid till att ventilera varje rum i huset, släpp in så mycket naturligt ljus som möjligt och använd alla medel som kan hjälpa dig att undvika överskottsfuktighet. Det kommer allt att gynna hälsan såväl som huset och möblerna.

Advertisement