Stoppa kaoset i garderoberna: följ några tips för att organisera dem effektivt

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2022

Stoppa kaoset i garderoberna: följ några tips för att organisera dem effektivt
Advertisement

Du är på väg att ge dig ut i all hast och letar desperat efter rätt tröja för tillfället. Du måste packa dina väskor men du har inte gjort årstidsbytet på vem vet hur lång tid, och vad du behöver ligger begravt under ett berg av andra saker. Det här är bara två av de situationer vi hamnar i varje gång vi skjuter upp en ordentlig organisering av garderoben alltför länge: garderober, hyllor och lådor som rymmer våra kläder och accessoarer verkar faktiskt vara skådeplatsen för ett nästan övernaturligt fenomen, det är generationens spontana kaos.

Vi kan lägga kläder vikta inuti dem, men om vi inte har organiserat en intelligent uppdelning av utrymmen blir allt förr eller senare likväl en formlös och tröttsam massa att rota runt i. Bättre då att agera i förväg och omorganisera allt för att eliminera mycket framtida krångel.

Advertisement
Bread_n_brie/Imgur

Bread_n_brie/Imgur

Först och främst måste du förstå vad du har att göra med, så rensa sängen, borden eller till och med golvet (antigen rent eller täckt av gamla lakan) och töm skåp och lådor helt.

Då börjar en dubbel fas:

  • Rengöring av möbeln, som du kan göra med specifika produkter, kanske till och med med olika gör-det-själv-metoder beroende på material. Ättika, Marseille-tvål och bikarbonat kommer att vara dina pålitliga hjälpmedel.
  • Sortering av plagg: prova allt, kolla saker som ska fixas (inklusive skor och väskor), bestäm vad du ska behålla och inte.

Nu är det dags att fokusera och planera. Utrusta dig med penna och papper, mobiltelefon eller surfplatta, allt som hjälper dig att göra anteckningar.

Börja sedan dela in efter årstider av användning, eller kanske efter andra kategorier som färger, modeller, användningstillfällen och så vidare.

När du har hittat den indelning som passar dig, titta på varje grupp av kläder eller accessoarer som skapats och överväg det utrymme som finns i möblerna.

  • Om möblerna är tillräckligt stora för att rymma allt, tänk på hur du använder den tillgängliga volymen upp till den sista beståndsdelen.

    På hyllorna kan du använda vertikala avdelare, eller lägga till hyllor att sätta in under varje hylla; du kan använda slutna lådor eller korgar (av vilket material som helst, även de genomskinliga som kan märkas) för att undvika att skapa berg av tillbehör på varje nivå. Sedan finns det föremålshållarna att hänga på klädstången, galgar att sätta ihop i knippen. Lösningarna är många det finns något som passar alla behov.

    Det finns även många avdelare att sätta i lådorna för att dela upp dem i fack, för såväl underkläder som modeaccessoarer.

  • Om du däremot är tvungen att göra ett årstidsbyte, utrusta dig med plastlådor eller kartonger för att förvara allt i de delar av huset som tillåter det. Dra även nytta av vakuumförpackande, som kan skapas med hjälp av dammsugaren. Det finns andra sätt där du kan rulla ihop kläderna och släppa ut luften (utan att behöva använda dammsugare), innan du stänger ihop allt.

Advertisement
purplenat/Reddit

purplenat/Reddit

Väskor och lädervaror förtjänar att vara placeras utan att staplas: precis som för kläder finns det fodral och lådor att utnyttja även för dem. Även örngott kan hjälpa till att skydda dem mot damm.

Dessutom, skorna: att förvara dem i lådorna de kom i när du köpte dem stjäl mycket utrymme. Et bästa är att placera dem i speciella skoställ, som även kan hängas upp där det är möjligt.

Efter att du har hittat plats för allt kan du unna dig att fylla lådor och skåp med föremål att deodorisera: påsar med aromatiska örter, tvålflingor, skålar med bikarbonat med eller utan eteriska oljor och så vidare. Det är också dags att tänka på hjälpmedel mot klädesmal: de gillar inte lukten av vissa kryddor eller örter (lavendel, mynta, tea tree, timjan, eukalyptus och lagrar i synnerhet), inte heller av cederträ, som säljs i bollar att placeras direkt i möblerna.

Det hela ligger i att noga överväga det utrymme du har, och med de tusentals förslag som kan hittas online (du kan också hitta dem på vår sida) kommer du säkerligen att hitta den perfekta lösningen för dig.

Advertisement