Milt blekmedel: upptäck varför det är bättre för din tvätt

av Hilda Maria Morgan

23 Oktober 2022

Milt blekmedel: upptäck varför det är bättre för din tvätt
Advertisement

Vi vet alla att det i vissa fall inte finns något som klassiskt blekmedel för att rengöra noggrant. Men när det kommer till tvätt är det alltid ett ämne som ska användas med extrem sparsamhet och som en sista utväg, eftersom det är ett mycket aggressivt medel för tyger, som irreparabelt missfärgar dem och förstör - i längden - även fibrerna. Det används ibland på vita tyger, i extremt utspädda mängder, men det är fortfarande ett mycket starkt ämne och inte särskilt vänligt mot miljön.

Det mest populära alternativet är det så kallade milda eller känsliga "syre-blekmedlet": det har detta namn att tacka för det faktum att det, till skillnad från det klassiska, inte innehåller klor, utan väteperoxid. Av denna anledning kan den fortfarande rengöra, ta bort fläckar och desinficera. Den enda nackdelen, om vi vill kalla det så, är att den behöver mycket mer tid i kontakt med tygerna för att uppnå de resultat som den andra åstadkommer på mycket kort tid.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det finns både i fast form eller i pulverform, och i allmänhet innehåller namnet formuleringen "oxi" i kombination med något annat ord, eller i flytande form, till och med som spray. Vi påminner om att det inte är ett desinfektionsmedel, utan endast ett ämne som desinficerar genom att rengöra noggrant.

För att dra nytta av alla dess egenskaper i tvättstugan måste vi komma ihåg följande tips:

  • Om du vill lägga till det i tvätten i tvättmaskinen måste du göra olika om det är flytande eller pulver. I det första fallet kan det hällas på tvätten inuti trumman eller till och med i tvättmedelsfacket. Om den däremot är i pulverform, är det lämpligt att hälla den nödvändiga mängden i trumman när den fortfarande är tom, innan den laddas med tvätten.
  • Pulvret löser sig ofta i vatten även vid låga temperaturer, så du kan använda det även vid ömtåliga tvättar.

  • Vid förtvätt, sänk alltid ner hela plagget och blöt inte bara den smutsiga delen. Delikat blekmedel förändrar inte färgerna, men ofta, genom att lösa upp rester av tvättmedel som fastnat mellan fibrerna, gör det färgerna livfullare. Det lyckas också bra med att göra de vita färgerna ännu mer lysande.

    Blötläggningen i dessa fall bör, för att ge bästa resultat, pågå i flera timmar: vi rekommenderar åtta, men även hela natten.

Den kan också användas på mattor och klädsel, inklusive klassiska madrasser (informera dig om hur man gör med latex eller memory foam, beroende på kompositionerna).

Kort sagt, det är verkligen ett bra hjälpmedel inom städning, och det är värt att alltid ha lite av det hemma.

Advertisement