Trämask: upptäck sätten att bli av med dem och rädda dina möbler

av Hilda Maria Morgan

02 Oktober 2022

Trämask: upptäck sätten att bli av med dem och rädda dina möbler
Advertisement

Från golv till takbjälkar, och alla möbler och till och med fönsterramar: trämaskar är ett hot mot alla föremål som är gjorda av detta naturliga material. Med termen "trämaskar" menar vi generellt en rad insekter, som egentligen är olika, som livnär sig på träets fibrer genom att skapar riktiga tunnlar inuti det, som i det långa loppet leder till strukturella fel och därför förstörelse av möbler och hela arkitektoniska strukturer.

I de allvarligaste fallen är det nödvändigt att ta hjälp av experter, men när du börjar märka deras närvaro är det också möjligt att vidta användbara åtgärder. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

Advertisement
a-sentient-slav/Reddit

a-sentient-slav/Reddit

Tecknen på förekomsten av trämask är av två sorter: de små hålen i träet och trädammet som dyker upp i vid de små hålen. När vi ser dessa tecken måste vi noggrant undersöka och kontrollera alla delar av möblerna samt andra träföremål i rummet, eftersom de kan hysa andra oönskade insekter. Ibland kan trämaskarna till och med livnära sig på träet hos levande växter!

Om förekomsten av trämask endast är begränsad till en möbel eller i alla fall inte är omfattande, kan du använda specifika insekticider, som rikligt måste penslas på alla inre delar av möblerna (de som inte är målade), efter att ha rengjort och tvättade dem väl. För att vara säker på att du når alla delar kan det vara att smart att demontera möblerna, eller åtminstone ta bort de inre hyllorna. Det bästa är om du kan placera möblerna i stora plastpåsar (eller lakan), som stängs perfekt och på så sätt skapar en gaskammare var i man kan föra in insektsmedelsprodukterna och låta dem verka i flera dagar. Det viktiga är att alltid göra sådana operationer med adekvat skydd (handskar, munskydd, skyddsglasögon) och inte i rum där du sedan tillbringar dagen eller natten.

Du kan också dra nytta av hålen för att introducera trämaskprodukterna: i verkligheten indikerar tunnlarna i träet att djuret redan har gått ut, men att föra in produkten i träet kan göra det möjligt att driva bort de andra, döda andra larver och fortfarande göra det som blir kvar av möbeln en oönskad miljö för nya insekter.

Ingreppen måste ske var 10:e dag, med ständig övervakning av förekomsten (förhoppningsvis, minskande) av insekter.

Advertisement

Annan användbar information

Annan användbar information

a-sentient-slav/Reddit

  • Samla in och bränn trädammet, som skulle kunna innehålla andra larver.

  • Innan du applicerar anti-trämaskprodukten på möblerna, prova den på en dold del: ibland förstör de finishen på målade eller lackade möbler.

  • Begränsa dig inte till att bara behandla en del av möblerna, delen där du ser förekomsten av trämask: du måste utöka behandlingen till hela möbeln och alltid kontrollera de närliggande områdena, även golvlisterna.

  • Bland möjliga gör-det-själv-medlen, som tyvärr har begränsad effektivitet, rekommenderas att tillgripa bivax: i själva verket verkar trämask inte gilla det, så att behandla en möbel med bivax kan göra det helt oönskat. Du kan sedan använda det för att fylla hål, sprickor, repor och fogar.

För mer information om de vanligaste typerna av trämask och andra interventionstekniker, även professionella, klicka på den här länken.

Advertisement