Ingen brådska: det finns hushållssysslor som kan skjutas upp längre än du tror

av Hilda Maria Morgan

26 September 2022

Ingen brådska: det finns hushållssysslor som kan skjutas upp längre än du tror
Advertisement

Det är sant att man inte kan undvika vardagsstädning i huset för jämnan, det är snarare något som vi faktiskt behöver göra varje dag eller åtminstone flera gånger i veckan. Det finns ytor och material som vi inte kan fördröja rengöringen av, både av hygieniska och dekorationsskäl, men när situationen inte är alltför allvarlig och vi kanske inte har tillräckligt med tid att sköta rutinstädningen, finns det fall där vi också kan skjuta upp operationen.

Ibland är det faktiskt inte så strikt nödvändigt att varje dag eller ofta insistera på att göra vissa sysslor, eller så kan vi använda några knep för att hjälpa oss att hålla huset renare med mindre ansträngning.

Advertisement

Badrummet eller köket?

Badrummet eller köket?

sbtrkt_dvide/Reddit

För alla är idén om ett smutsigt badrum den mest irriterande att föreställa sig i ett hem, till och med värre än köket eller sovrummet. I synnerhet vill vi alltid att toaletten ska vara under optimala förhållanden för att inte väcka ens den minsta avsky.

Men om du alltid är noga med att använda sanitetsarmaturerna i badrummet med försiktighet, genom att rengöra dem efter användning, är det inte säkert att du också måste rengöra keramiken noggrant med avfettande och aggressiva produkter. Det kan göras var 7:e eller 10:e dag, så länge det såklart inte finns några episoder som gör handfatet, duschen, badkaret, bidén eller toaletten för smutsiga.

Å andra sidan bör köket aldrig lämnas utanför för länge, speciellt diskbänken: allt som läggs där kommer att komma i kontakt med munnen, och hygienförhållandena äventyras.

Advertisement

Damma av med torra dammtrasor

Damma av med torra dammtrasor

Luna-of-the-stars/Reddit

Dammtrasor eller mikrofiberdukar tar bort huvuddelen av dammet, men allt annat sprider det runt, i svåråtkomliga hörn och på marken. Och om du bara dammar av en och annan plats varje dag, flyttar du bara runt smutsen. Om det är har bildats mycket damm så är det bättre att hitta tid att damma ordentligt en gång i veckan, med en dammsugare eller genom att lätt fukta dammtrasorna (men väldigt lite), utan att använda gamla tygtrasor eller släta tyger.

Tvätta parketten

Tvätta parketten

omgindigo/Reddit

Trägolv, hur bra de än är, är alltid känsliga för fukt. Det betyder att du snarare än att tvätta dem måste ha tålamod att sopa och dammsuga ofta. Det finns ingen anledning att tvätta med vatten om inte något mycket smutsigt faller på marken, eller om det har gått för många dagar sedan sist. I vilket fall som helst, vrid perfekt ur moppar och trasor som du kommer att passera på golvet: det bör inte bli mycket vatten kvar på marken, och ännu bättre är om du omedelbart torkar bort överskottet med andra torra och absorberande tyger.

Stryka gardinerna

Stryka gardinerna

randomlur/Reddit

Gardiner tvättas inte så ofta, men när du gör det är det alltid bra att ta isär dem, tvätta dem och hänga upp dem igen. Det finns de som inte kan stryka dem, och även om det säkerställer ett perfekt resultat, är det inte nödvändigtvis så viktigt.

Faktum är att om du tar ut gardinerna från torktumlaren innan de är helt torra (särskilt om de är tunga), eller från tvättmaskinen (om de är lätta, som de i tyll), så kan du bara låta dem torka klart medan hänger, så att själva vikten gör att de rätas ut och raderar vecken. ETT jobb mindre att göra!

Rengöring av speglarna

Rengöring av speglarna

BlueWhiskeyDrinker/Reddit

Om glaset i spegeln är smutsigt av något fingeravtryck eller stänk av tandkräm, var snabb att ta bort det med en mikrofiberduk för att hålla rent: om fläcken var liten kommer detta snabba ingrepp att vara mer än tillräckligt för att hålla spegeln ren och undvika att behöva tvätta allt med de mest aggressiva produkterna som i förlängningen till och med kan lämna spår på själva spegeln.

Advertisement

Kylskåpet

Kylskåpet

sille4legs/Reddit

Även om livsmedelshygienen aldrig bör försummas, är det också sant att det inte finns något behov av att helt tömma och tvätta kylskåpet varje månad eller oftare. Förutsatt att det används väl: ta hand om behållare, skålar, brickor och allt som hjälper dig att skydda hyllor och väggar från olika juicer och vätskor som kan rinna ut från maten.

Först när något rinner ut på hyllorna är det dags att ingripa. Och ett sätt att hålla dem rena kan vara att klä in dem med bakplåtspapper, som du byter så fort det blir för smutsigt.

Kort sagt, du kommer såklart inte kunna sluta städa huset, men du kan hjälpa dig själv så att du inte behöva göra det alltför ofta i varje rum, speciellt om det är mer krävande perioder!

Advertisement