Ett superenkelt recept för att rengöra fönster och få dem att glänsa

av Hilda Maria Morgan

27 September 2022

Ett superenkelt recept för att rengöra fönster och få dem att glänsa
Advertisement

Ibland råkar man gå in i ett rum och se att det är rent, snyggt och kanske till och med parfymerat, men om fönsterrutorna är ogenomskinliga av smuts förstör de den allmänna effekten. Tvärtom ger ett rum i normala förhållanden, men med glas så perfekt genomskinligt att det verkar osynligt, omedelbart en större känsla av renlighet.

Oavsett om det är resterna av regndroppar, den atmosfäriska smutsen eller fläckarna som blivit över från den senaste rengöringen, kommer vi ofta på att vi tittar på fönsterrutorna och tänker att de verkligen borde tvättas. Och det finns många metoder att göra det på, även med gör-det-själv. Men vad händer om du inte hittar de olika ingredienserna du behöver hemma? Oroa dig inte, det är mycket troligt att du redan har allt du behöver till hands.

Advertisement
Pexels

Pexels

Du kommer att behöva:

  • en hink eller balja;
  • ditt favoritverktyg för att komma åt varje hörn av glaset, vare sig det är en enkel trasa eller en kvast eller mopp med lämplig trasa monterad på den.
  • 2 matskedar diskmedel
  • hett vatten (minst två liter)
  • (valfritt) spolglans för diskmaskinen (en matsked)
  • en eller två andra mjuka tygtrasor

Tillvägagångssätt:

  1. Blanda alla ingredienser väl i bunken.
  2. Blöt en trasa med bara lite vatten, utan att vrida ur den för mycket. För det över glaset, särskilt på utsidan, för att täcka det med en slöja vatten. Alternativt kan man till ytterfönstren använda lite vatten från trädgården, direkt med vattenslangen.
  3. Med den andra trasan (eller kvasten inlindad i trasan) applicera den beredda lösningen i baljan på glaset, se till att komma åt alla hörn väl och gnugga för att ta bort alla spår av envis smuts. Det finns de som använder kvasten direkt på glaset, om den har mjuka borst, så länge den inte är för smutsig.
  4. Skölj (med slangen eller annan trasa efter behov).
  5. Låt torka.

Om du vill kan du även använda en skrapa för att genast ta bort överflödigt vatten och torka det först utan risk för ränder på grund av kalkavlagringar i själva vattnet.

Undvik alltid att tvätta fönster som i det ögonblicket (eller innan allt torkat), nås direkt av solen.

Spolglans är ett användbart tillskott, men du kan faktiskt lika väl lösa upp lite diskmedel i hett vatten och använda blandningen med en sprayflaska!

Advertisement