Medveten användning av diskmaskinen: hjälp dig själv att spara pengar med några användbara försiktighetsåtgärder

av Hilda Maria Morgan

24 September 2022

Medveten användning av diskmaskinen: hjälp dig själv att spara pengar med några användbara försiktighetsåtgärder
Advertisement

Alla som brukar använda diskmaskinens hjälp i köket vet att det är en ofta oumbärlig apparat, som räddar oss från mycket extraarbete och garanterar resultat som om vi diskade för hand skulle svåra att få till. Jämfört med manuell rengöring - speciellt om disken som samlas varje dag är stor - låter det dig bättre kontrollera vattenförbrukningen, såvida det inte är mycket daterade apparater.

Det är dock också tveklöst att det är en av de mest energikrävande apparaterna och att hur liten mängden vatten den än använder vid varje cykel så förbrukar den ändå mycket vatten varje gång den ätts igång. Men om du inte klarar dig utan den, hur kan du undvika att konsumera för mycket?

Advertisement
Safe_Sundae_8869/Reddit

Safe_Sundae_8869/Reddit

  • Energikategorin: ju högre desto mer hjälper det med dina räkningar. De av kategorierna A, AA och AAA är (progressivt) bäst och har en avsevärd kostnad jämfört med de andra. Det är alltså ett utlägg som inte alltid är inom räckhåll för alla, men det skulle kunna betraktas som en investering som sedan amorterar många extra kostnader i framtiden. I alla fall är det tillrådligt att inte gå under kategori B.
  • Om man måste skölja bort de grövsta matresterna innan disken laddas i apparaten (vilket många inte håller med om, det finns olika åsikter!), gör det hällre med verktyg för att ta bort smutsen än genom att låta mycket vatten rinna från kranen.
  • Ha alltid elförsörjningsavtalet i åtanke för att identifiera tiderna på dygnet då elen kostar minst.
  • Använd endast diskmaskinen när den är full.
Advertisement
beastly13579/Reddit

beastly13579/Reddit

  • Överbelasta inte för mycket, och gör det framför allt metodiskt: att lämna utrymme mellan föremål innebär också att tvål och vatten cirkulerar bättre, och garanterar ett perfekt resultat, utan att behöva "förfina" arbetet.
  • Var sparsam med tvättmedlet: kokande vatten gör en hel del smutsjobb!
  • Om din diskmaskin tillåter det, använd torkprogrammet "airdry", som använder luft i rumstemperatur, utan att behöva värma den specifikt. Det verkar som att den, jämfört med varmtorkning, använder 15 % mindre energi.
  • Annars kan du genom att använda sköljmedel för bättre resultat även utan den varma torkfasen öppna luckan så fort tvätten är klar, släppa in luften utanför och omedelbart låta ångan som bildas inuti apparaten strömma ut.
  • Glöm aldrig att noggrant rengöra diskmaskinen och speciellt filtret, annars kommer du förstöra apparatens effektivitet och sedan dess funktion.

Att ha alla dessa indikationer i åtanke vid varje tvätt kan göra så att du sparar in mycket på förbrukningen i slutet av året!

Advertisement