Bli av med dålig lukt från lådor och skåp med enkla medel

av Hilda Maria Morgan

22 September 2022

Bli av med dålig lukt från lådor och skåp med enkla medel
Advertisement

När vi lägger in kläder eller hushållslinne i våra garderober och byrålådor, efter att ha tvättat, torkat och kanske till och med strukit varje plagg väl, vill vi verkligen att när vi öppnar möblerna igen för att använda det vi behöver, att lukten ska bibehållas ren. Men det är inte alltid så: ibland utvecklar möbler som har varit stängda under en längre tid, särskilt i fuktiga miljöer, en irriterande, unken lukt, vilken inte är trevligt att ha på sig eller på lakan och gardiner som hänger i huset.

Samma sak kan hända i de garderober där vi förvarar väskor, accessoarer, skor och liknande. Vad kan man göra för att undvika problemet? Vi kan använda hjälpmedel, även de traditionella som våra mor- och farmödrar använde, för att behagligt deodorisera möbler och allt som finns där i.

Advertisement
World-EndingStatue/Reddit

World-EndingStatue/Reddit

Tidningspapper: har du någonsin öppnat en låda eller lagt märke till några pappersark på hyllorna i en garderob, kanske i dina farföräldrars hus? Ofta var det tidningar, men ibland var det tryckta och dekorativa papper, som också var väldigt vackra.

Denna vana att fodra lådor på detta sätt tjänade ett dubbelt syfte; först och främst för att undvika att för mycket damm och smuts samlades på möbelns botten, och även för att absorbera överskottsfuktighet för att undvika irriterande lukter. Det är uppenbart att varje gång papperet skadades var det tvunget att bytas ut, men ibland blev det kvar i flera år.

Varför inte dra nytta av detta gamla knep och kanske droppa, då och då, några droppar valfri eterisk olja på pappret som genom att blötlägga det kommer att hålla hela lådan eller garderoben behagligt doftande?

Advertisement
Tutorial via hometalk.com

Tutorial via hometalk.com

Bikarbonat, men även andra hygroskopiska pulver (som majsstärkelse), eller till och med salt. En liten skål fylld med en av dessa ingredienser, som du alltid kan blanda med droppar eterisk olja eller till och med torkade örter, är ett utmärkt botemedel mot fukt och för att parfymera.

Det bästa är om du kan förbereda glasburkar med bikarbonat, örter, kanske kryddor och eteriska oljor (kort sagt ingredienser vars parfymblandning du gillar), och stänga dem med lock som du gjort hål i.

Tutorial via familyfocusblog.com

Tutorial via familyfocusblog.com

Ett annat mycket bekvämt sätt att dra fördel av den ihållande aromen av eteriska oljor är genom att hälla dem på bomullstussar eller bomullsrondeller, som du kan lägga i gasvävspåsar i eller sådana av syntetiskt tyg som andas. På samma sätt kan du också använda rena tygrester.

Att använda ett av dessa hjälpmedel, och att även komma ihåg att regelbundet lufta möblerna, kommer göra att du kan undvika all dålig lukt!

Advertisement