Bli av med ogräs från trädgårdsgångar utan att ta till ogräsmedel

av Hilda Maria Morgan

22 September 2022

Bli av med ogräs från trädgårdsgångar utan att ta till ogräsmedel
Advertisement

Gångar av asfalt, betong, med olika tegelstenar eller gatstenar: ingen gillar att se dessa golv i trädgården avbrutna av ogrästussar, och därför ägnar vi oss regelbundet åt att rensa dem, genom att knipsa bort dem eller få dem att försvinna med kraftfulla ogräsmedel. Det är hårt arbete, men någon måste göra det. Det är dock inte sagt att det är nödvändigt att göra detta genom att tillgripa herbicider.

De är utan tvekan effektiva men de riskerar också att skada husdjur och även oss människor (särskilt barn). Genom att tränga ner i marken kan de dessutom förstöra alla andra växter som finns i närliggande rabatter eller grönområden. Hur ska man då undvika att behöva böja sig mot marken för att dra upp eventuellt ogräs? Du kan använda alternativa metoder baserade på vanliga ingredienser.

Advertisement
Dann610/Reddit

Dann610/Reddit

  • Kokande vatten: vi är anhängare av denna lösning. Ekonomisk, effektiv och inte alls skadlig för andra växter i området. Den kan vara långsammare i att agera och mindre dödlig än andra, men den kan användas när som helst på dygnet och under vilken årstid som helst. Den är helt riskfri för både djur och människor. Se upp för stänk och häll inte för nära dina fötter eller kläder för att undvika att bränna dig.
  • Blåslampa: säkerligen dödlig, ganska drastisk och ska hanteras med extrem försiktighet. Den kräver ett mer noggrant jobb men den gör sin plikt utan att förstöra något runt omkring. Var noga med att inte använda eld på blåsiga dagar, och var ännu mer försiktig när jorden är torr. Oavsett vilket, sopa området noggrant från torra löv, barr eller annat som kan fatta eld.
  • Isopropylalkohol: alkohol berövar ogräsets blad på vattnet, vilket gör att de dör, och det är därför mycket lätt att rensa dem. Späd två matskedar isopropylalkohol i en liter vatten i en flaska och spraya det direkt på växterna som ska elimineras, på en solig dag.
  • Ättika och diskmedel: Fyll en en-litersflaska med 120 ml ättika och resten med vatten. Häll i några droppar diskmedel, skaka sedan och spraya vid behov, alltid under soliga dagar.

Om du verkligen inte kan utföra manuell borttagning (det bästa för miljön), kan dessa säkerligen vara mindre skadliga alternativ för jorden och djuren som lever i våra grönområden. Har du redan provat dem?

Advertisement