3 enkla knep för att sprida berusande dofter hemma

av Hilda Maria Morgan

25 September 2022

3 enkla knep för att sprida berusande dofter hemma
Advertisement

Vem gillar inte att gå in i huset eller ett rum och mötas av en behaglig doft? Fruktig, kryddig, blommig, det finns tusen olika typer, och det händer att man råkar vilja känna olika beroende på årstid eller till och med humör. Vissa mer ihärdiga, andra fräschare och lättare: det finns många sätt att fylla huset med behagliga aromer. Ofta handlar det om att investera i specifika dofter till rummen, kanske till och med doftljus eller rökelse.

Men det finns också gör-det-själv-medel baserade på naturliga ingredienser eller ämnen som vi normalt har hemma, allt som går att prova.

via @mama_mila_/TikTok

Advertisement
@mama_mila_/TikTok

@mama_mila_/TikTok

En mycket populär TikToker, @mama_mila_, illustrerar tre tämligen populära.

Faktum är att hon i en av sina videor snabbt visar oss tre väldigt enkla och billiga knep som kan göra underverk för att fylla ett hem med behagliga dofter. Så här göra hon:

  1. Efter tvätten kan du sätta i gång en mycket kort cykel, även om det bara är sköljcykeln, för att parfymera örngotten, kanske till och med gardiner eller filtar som du brukar ha i vardagsrummet. Kort sagt, inredningstygerna! När du lägger allt i tvättrumman, tillsätt ett halvt glas bikarbonat och några droppar av en valfri eterisk olja. I videon indikerar hon faktiskt att tillsätta dessa ingredienser redan under tvätten: prova den metod du föredrar!
  2. Knepet med apelsinskivor, eller också andra citrusfrukter efter behag. Det är ett traditionellt hjälpmedel som aldrig går ur mode. Skär skivor av citron, apelsin, lime, bergamott, cederträ (kort sagt din favoritcitrusfrukt) och lägg dem i en kastrull med lite vatten så att de inte torkar ut för mycket. Lägg in allt i den förvärmda ugnen, gärna efter att den har tillagat färdig mat med en särskilt stark lukt, och låt den stå stängd inuti i 20 minuter. När du öppnar den (men även innan!) kommer en fräsch och behaglig doft att spridas, och det kommer inte att finnas några spår av matlukten. Dessutom kommer du också att ha mjukat upp eventuella spår av smuts, så att du lättare kan tvätta bort.
  3. Vanilj och kaffe: om du råkar ha rostade kaffebönor och en vaniljstång (även du redan använt dess frön för bakning), eller alternativt vaniljessens att tillaga, lägg några i en kastrull med vatten och sätt på spisen på låg värme. Det kommer att bli en riktigt omslutande blandning av aromer.

Här kan du se videon med de olika metoderna.

Vilket är ditt favoritsätt att parfymera hemmet på?

Advertisement