Kuddar att rengöra: metoderna för att alltid ha kuddar i utmärkt skick

av Hilda Maria Morgan

21 September 2022

Kuddar att rengöra: metoderna för att alltid ha kuddar i utmärkt skick
Advertisement

Att sova är avgörande för vår hälsa, och kvaliteten på sömnen påverkar i hög grad hur vi möter dagen och hur vår kropp och själ reagerar på svårigheter. Därför är det bra att ta hand om det utrymme där vi spenderar all denna sovande tid, det vill säga sängen.

Förutom att madrassen ska rengöras regelbundet och lakanen som ska bytas får vi aldrig försumma kuddarna som vi vilar huvudet på varje natt. Under hela året samlar de på sig svett, saliv, död hud och smuts som kommer från rummet, kanske rester från smink eller skönhetsprodukter från hud och hår. Vi vet alla att det inte räcker att tvätta örngott, men hur gör man för att ta hand om kuddarna? Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

För att ta bort fläckar och märken

Beroende på typ av kudde anger tillverkarna om den kan tvättas i maskin. Om så är fallet kan du förbereda en produkt baserad på:

  • 200ml aktivt syreblekningsmedel (inget som har blekmedel i sig)
  • 200 ml diskmaskinstvättmedel
  • 150 ml Marseille-tvål
  • 80 gram bikarbonat
  • vatten efter behag för att skapa den trögflytande konsistensen av ett tvättmedel

Använd den här produkten med en skonsam tvättcykel (vissa tvättmaskiner har ett specifikt för kuddar).

Alternativt kan du hälla i 250 ml kokande vatten, 1 matsked bikarbonat, saften av en citron, 50 ml väteperoxid, och när allt är väl blandat och kallt kan du använda produkten både i tvättmaskinen och för handtvätt.

För att deodorisera och desinficera

Blanda vatten och vit vinäger (eller till och med ren alkohol, som vodka utan smak) i lika delar i en sprayflaska, spraya på kudden och låt torka. Sedan, om du också vill känna behagliga dofter när du sover, häll 3 eller max 5 droppar av en eterisk olja som lavendel, som hjälper en att sova.

För ett bra underhåll, när du rengör madrassen med bikarbonat, kan du göra detsamma med kuddarna: strö bikarbonat på ytan, låt det verka i en halvtimme eller mer och dammsug sedan väl eller borsta försiktigt bort det.

Har du några favoritmetoder för att rengöra kuddar?

Advertisement