Felfria golvlister: metoderna för att ständigt hålla dem rena utan ansträngning

av Hilda Maria Morgan

21 September 2022

Felfria golvlister: metoderna för att ständigt hålla dem rena utan ansträngning
Advertisement

Vi kommer ihåg att alltid rengöra golven och de mest använda ytorna, lite mer sällan dock väggarna och ännu mindre golvlisterna. Eller åtminstone, för vissa av oss är det så. När allt kommer omkring, när golvet och kanske till och med väggarna är rena, vem bryr sig då om golvlisterna? Och hur smutsiga kan de bli? Faktum är att om vi inte tar hand om detta särskilt ofta, fylls de utskjutande ytorna på dessa lister med smuts.

Allt damm som vi flyttar och flyger runt när vi går, öppnar fönster och dörrar lägger sig faktiskt där också, bara det att det där tas bort mer sällan. Och även den mest feta smutsen fäster på golvlister. Hur kan man göra för att rengöra dem? Du kan dra nytta av olika verktyg och produkter, så att du inte behöver lägga för mycket tid på att få dem att bli i perfekt skick igen.

Advertisement
 Angela Brown Cleaning/YouTube

Angela Brown Cleaning/YouTube

I en video på YouTube-kontot Angela Brown Cleaning säger städexperten att det verkliga tecknet på ett rent hem är felfria golvlister, och påpekar några av de metoder hon tycker är mest effektiva för att ta hand om dem.

  • I fallet med igengrodd smuts, kanske till och med fet smuts och i alla fall mycket påtaglig, är det lämpligt att direkt tillgripa ett utmärkt yt-avfettningsmedel: det är en kemisk produkt, naturligtvis, men det undviker ansträngningen med en enstaka svårare rengöring, eftersom det i allmänhet räcker att spraya och omedelbart torka av med en mjuk trasa för att rengöra ordentligt, utan att behöva gå över samma ställe flera gånger.
  • Om situationen inte är så drastisk kommer även en enkel dammtrasa att göra sin plikt.

Advertisement
 Angela Brown Cleaning/YouTube

Angela Brown Cleaning/YouTube

Andra rekommenderade metoder är de som involverar användning av borstar och dammsugare. Du kan använda en borste med bekvämt handtag och långa borst, som lyckas få all smuts att falla, så att sedan, genom att regelbundet dammsuga, får du bort allt; eller välj ett tillbehör som passar din modell av dammsugare och förse den med en borste som passar dessa ytor för att undvika dubbelarbete.

Men om du skulle vilja förbereda en gör-det-själv rengöringsprodukt kan du använda Marseille-tvål, lös upp ett par matskedar i varmt vatten och blanda väl så att allt löser sig och blandas väl. Sedan kan du lägga till väteperoxid och några få droppar av en eterisk olja som du tycker om. Den ska ha en flytande konsistens, lämplig för en spray som inte lämnar några rester, och du kan torka av den med en mikrofiberduk eller kanske till och med återanvända de använda sköljmedelsbladen från torktumlaren som också fungerar för att fånga upp damm.

När det gäller rengöringsfrekvensen rekommenderas det att inte glömma golvlisterna varje gång du tvättar på golven, och i alla fall att ta hand om dem en gång i veckan.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement