Självhäftande etiketter borttagna i ett enda steg? Upptäck metoden för att lyckas

av Hilda Maria Morgan

19 September 2022

Självhäftande etiketter borttagna i ett enda steg? Upptäck metoden för att lyckas
Advertisement

Mellan burkar med sylt, inlagda grönsaker eller oljeprodukter, glasflaskor med drycker eller såser... Det finns så många behållare som vi kan återanvända eller återvinna, men det innebär alltid ett litet problem att lösa: få bort de självhäftande etiketterna som identifierar dem. Oavsett om det är papper eller plastade filmer, 99 % av gångerna även när vi lyckades dra bort etiketten så finns det ändå ett lager lim kvar på burken.

Det är sant att vi kan beväpna oss med tålamod och armmuskler, och använda en svamp med diskmedel och vatten, men det är en onödigt lång och tröttsam process. Bättre att överlåta det till någon metod som eliminerar allt krångel, som de metoder som nämns nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

När etiketten verkar lossna lätt även med fingrarna kan det räcka med att lägga den en stund i blöt i hett vatten, med lite tvål (det kan vara diskmedel eller Marseille-tvål) för att lösa upp limmet väl. Så när du sedan tar bort papperet och tvättar den med tvål, kommer alla rester att lossna.

Så småningom, vid tidpunkten för tvätt, kan du ta hjälp av en lätt nötande komponent som bikarbonat eller till och med lite salt.

Metoden som verkar säkrare och mer tillfredsställande är dock en annan.

  1. Fyll en balja, en skål, eller i alla fall en behållare som är tillräckligt stor för att innehålla burkarna eller flaskorna som ska rengöras, med hett vatten (kranvatten går bra, vid högsta möjliga temperatur).
  2. Häll i en matsked (mindre, om behållaren är liten) av ett aktivt syrefläckborttagningspulver. Det är de som vanligtvis har "oxi" i sitt namn, och vanligtvis finns på tvättmedelsavdelningen.
  3. Rör om och låt dra i några timmar. Det bästa är att helt enkelt "glömma" det i en hel natt.
  4. Etiketterna lossnar av sig själva eller kräver åtminstone minimal ansträngning för att lossna.
  5. Om det finns limrester, använd lite diskmedel.

Vissa, som ett alternativ till det pulveriserade fläckborttagningsmedlet, använder citronsyra, eventuellt i lite större mängder.

Har du en hemlig favoritmetod för att ta bort etiketter från glasburkar eller flaskor?

Advertisement