3 enkla sätt att vika lakanen på för att ordna upp i garderoben

av Hilda Maria Morgan

17 September 2022

3 enkla sätt att vika lakanen på för att ordna upp i garderoben
Advertisement

När vi köper en ny uppsättning lakan till sängen är de ofta förpackade i superkompakta förpackningar, med alla lager vikta geometriskt, och tygerna släta och exakta, utan en enda skrynkla. Väldigt få kan replikera den perfektionen efter varje användning. När vi viker tar bort dem från torkställningen eller torktumlaren borde vi faktiskt lägga tid på att även stryka dem väl – och det är kanske inte alla av oss som gör det alls. Men även efter att ha strukit dem kommer problemet med att vika dem exakt och, särskilt de med elastiska hörn, är verkligen ett problem.

Och vad ska man säga om med det faktum att vi kanske också har vikt dem väl, staplat varje komponent av lakanen ovanpå varandra, men sedan kan vi inte hitta en viss del när vi behöver den? Tja, om detta händer oss oftare än vi skulle vilja erkänna, kanske det är lämpligt att hitta rätt metod att vika dem till ett enda, snyggt och kompakt "paket". Här är tre möjliga alternativ, illustrerade av @pigletinbed på TikTok.

via @pigletinbed/TikTok

Advertisement

En påse

En påse

@pigletinbed/TikTok

Om du inte känner för att slösa tid varje gång, och du inte har så många lakan-set, så överväg att köpa tygpåsar med dragsko, snyggt breda så att du kan förvara vilken typ av set som helst, kanske också filtar. De kommer att skyddas ytterligare från damm, och du kan till och med sätta in doftpåsar i dem!

Advertisement
@pigletinbed/TikTok

@pigletinbed/TikTok

Använd örngott som förvaringspåse. Det är förmodligen det mest kända och mest använda tricket, och med goda skäl: det har samma fördelar som det nyss beskrivna, men det finns ingen anledning att köpa extra tillbehör. Alla har sitt favoritsätt att använda det på: fördela de olika delarna av lakanet så mycket som möjligt inuti örngott, eller koncentrera dem bara i ena halvan, för att göra en mindre förpackning som bara lite tjockare. Allt beror på det tillgängliga utrymmet i lådorna eller skåpen där du förvarar dem.

@pigletinbed/TikTok

@pigletinbed/TikTok

Den tredje metoden som @pigletinbed föreslagit är utan tvekan den mest raffinerade och spektakulära: ett set kajan viks på ett sådant sätt att det ser ut som en miniatyrsäng! Du börjar med att reducera en av de två största delarna (oftast påslakanet) till en remsa, som döljer underlakanet, som redan vikts. Vik upp remsan och för sedan in den övre fliken inuti den nyss vikta. Därmed bildas en ficka som man kan sätta in de två örngotten i (det fungerar självklart även med singellakan).

Det är mycket lättare att förstå dragen du behöver göra genom att titta på denna tutorial på TikTok.

Vilket sätt föredrar du?

Advertisement