En fantastisk växt utan kostnad: du kan odla den med bara en sötpotatis

av Hilda Maria Morgan

16 September 2022

En fantastisk växt utan kostnad: du kan odla den med bara en sötpotatis
Advertisement

Vissa kallar dem röd potatis, andra för batata, amerikansk potatis eller sötpotatis: de är stora, röd-orange knölar som kännetecknas av en sötare smak än den gula potatisen. De används i många olika rätter och alla är mycket välsmakande att avnjutas året runt och speciellt under de kalla månaderna.

De är inte precis vackra när man ser dem när de ligger på disken på en marknad eller i en mataffär: de är trots allt knölar som skördats ur jorden, och är kanske till och med lite knöliga. Ändå kan de producera riktigt vackra växter som är lätta att odla och perfekta för att pynta. Och så kan du äta dem också! Läs vidare för att ta reda på hur lätt det är att odla en planta från en enkel sötpotatis.

via @brad/TikTok

Advertisement
@brad/TikTok

@brad/TikTok

Det är ett experiment inom allas räckhåll, för vilket du behöver:

  • En sötpotatis: se till att den är fast, alltså så intakt och fräsch som möjligt.
  • En glasburk eller behållare av glas som är stor nog att sätta in potatisen i. Det ideala skulle vara om potantisen inte rör botten, så leta efter ett smalt glas eller vas, med en diameter som är lika med omkretsen på potatisen.
  • vatten

Det krävs verkligen inte mycket för att börja odla! Du behöver faktiskt helt enkelt bara:

  • Fylla burken med vatten upp till tre fjärdedelar av dess kapacitet
  • Sätta in potatisen, gärna så att bottenspetsen inte nuddar botten
  • Vänta

Okej, det är inte helt sant. Det finns något annat att komma ihåg också: du måste byta vatten var 10-14:e dag. Efter en vecka eller två kan du se de första groddarna! Titta på Brad Cannings TikTok-video för att ta reda på hur enkelt det är.

Växten som föds är en vacker klätterväxt med hjärtformade blad. Om du gillar estetiken hos murgrönans blad som hänger utför en hylla, kommer du säkert att uppskatta skönheten i denna sort också. Du kan se här hur det blir efter cirka två veckor.

När ett bra rotsystem har utvecklats kan man utöver de första grenarna bestämma sig för om man ska fortsätta med hydrokultur (eventuellt genom att flytta allt till en lite större kruka), eller överföra plantan till en kruka.

Har du någonsin provat detta?

Advertisement