Att rengöra ugnen är enkelt när du kan ta bort luckan

av Hilda Maria Morgan

16 September 2022

Att rengöra ugnen är enkelt när du kan ta bort luckan
Advertisement

Vi kan vara hur noggranna vi vill genom att vi arrangera formar som skydd på botten av en ugn för att förhindra att maten droppar vilket skapar smuts som är svår att ta bort. Vi kan också använda metoderna med skålar med ättika eller citron för att lossa smuts ofta när ugnen fortfarande är varm. Vi kan göra dessa och många andra saker för att hålla ugnen ren, men varje tillagning kommer oundvikligen att lämna rester och det räcker med att skjuta upp den grundliga rengöringen några gånger för att sedan behöva ägna mycket tid åt denna så grundläggande apparat.

Närhelst vi utrustar oss för att städa, om ugnen inte är placerad högt upp på väggen, måste vi böja oss ner och stå i positioner som inte alltid är särskilt bekväma för att tvätta dörren och sedan nå insidan av apparaten genom att undvika att själva dörren. Ibland skulle vi dock kunna undvika denna ansträngning: inte alla vet faktiskt att det finns modeller av ugnar vars dörr kan demonteras!

via @cleanthatup/TikTok

Advertisement
@cleanthatup/TikTok

@cleanthatup/TikTok

Det är ett av knepen som en städare delar med sig av på TikTok. Det är Brandon, som driver kontot @cleanthatup, och han säger att knepet med den löstagbara dörren var ett av de första knepen han lärde sig när han började jobba.

videon som laddats upp till hans profil varnar Brandon för att, endast och uteslutande för de modeller som tillhandahåller det, är det visst, enkelt och snabbt att ta bort dörren, men du måste träna lite för att förstå hur du sätter tillbaka den snabbt och korrekt. Av denna anledning uppmanar vi dig alltid att konsultera tillverkarnas instruktionsmanual: de kan indikera denna mycket användbara funktion!

Föreställ dig hur mycket enklare det vore att stå framför ugnen utan att luckan hindrar dina rörelser, och att mer effektivt och noggrant kunna rengöra alla spår av smuts, även på luckan!

Men om din ugn inte kan demonteras på detta sätt, misströsta inte: det kan fortfarande vara så att luckans glas kan separeras med en enkel rörelse. Ibland räcker det faktiskt att bara flytta några krokar som håller dem på plats, så kan man äntligen tvätta och avfetta även de invändiga ytorna på dubbelglaset som, speciellt i de gamla och slitna modellerna, lätt blir smutsiga p.g.a. de inte längre effektiva tätningarna.

När det gäller rengöring av ugnen vill vi påminna dig om några gör-det-själv-alternativ som alltid är användbara: gallren kan läggas i blöt i en balja med lika delar vatten och ättika (eller också i proportionerna 1/2 och 2/3, tillsätt eventuellt några droppar diskmedel). Medan de blötläggs, förbered en pasta med 6 matskedar bikarbonat, 2 matskedar väteperoxid och 2 matskedar diskmedel (eller diskmaskinsmedel), och torka av den med en svamp på alla de värsta avlagringarna av smuts inuti ugnen. Låt det verka och ta hand om glaset under tiden.

Om möjligt, separera glaspanelerna och rengör dem sedan med en blandning gjord av vatten och ättika i lika delar till vilken du även tillsätter lite diskmedel (några droppar), låt verka i en kvart och skölj. Om de inte går att plocka isär men du lyckas separera dem tillräckligt mycket för att få ett gap mellan de två, kan du sticka in en rejäl träpinne inlindad i en mikrofiberduk som hålls på plats med gummiband. Doppa sedan pinnen med trasan i vatten och diskmedel (även lite ättika) och för den mellan glasen genom att använda den som tvättsvamp.

Gå tillbaka till ugnen och ta bort all smuts med en fuktig svamp. Din ugn kommer vara som återfödd!

Advertisement