Hur man får spisen att glänsa med några enkla handlingar

av Hilda Maria Morgan

17 September 2022

Hur man får spisen att glänsa med några enkla handlingar
Advertisement

Att få gasspisens komponenter att glänsa perfekt när du städar köket kräver alltid hårt arbete. Och ibland ger inte ens det önskat resultat. Brända fettavlagringar bildas ofta och det är svårt att lösa upp smutsen ordentligt.

Det finns utmärkta produkter på marknaden gjorda speciellt för detta behov, men de består av kemiska ämnen, är mycket nötande och ska hanteras med försiktighet. Varför inte försöka experimentera med mer naturliga och prisvärda alternativ? Det finns några riktigt bra vars resultat kan överraska.

Advertisement
Creativo

Creativo

De ämnen som används mest för det beskrivna ändamålet och som tydligen är mest effektiva är tre: natriumbikarbonat, citron och alkoholvinäger (annorlunda än vinägern som används till mat, en värdefull allierad för ekologisk rengöring). De kan användas på olika sätt och med olika procedurer. Du kommer att uppnå utmärkta resultat oavsett.

  • När det gäller bikarbonat, är det bästa sättet att använda det på beläggningar att göra en slipande massa som löser upp smutsen. Blanda det bara med lite vatten, lite i taget, tills du får en krämig blandning. Vid denna tidpunkt, lägg krämen på komponenterna som du redan har skruvat loss och placerat i en skål. Låt det verka tills blandningen torkat. Torka sedan av smutsen med en icke-slipande svamp, skölj och torka.
  • När det gäller alkoholvinäger är det bästa sättet att använda det på bränt fett att blanda det med hett vatten. Låt koka en halv liter varmt vatten med en halv liter vinäger. Efter att det kokat upp, stäng av och sänk ner spishällens komponenter. Låt dem ligga i under cirka tio minuter och ta sedan bort smutsen med en icke-slipande svamp. Skölj noggrant och torka.
  • Slutligen, när det gäller citron, är det utan tvekan dess syra-sammansättning som gör den till det perfekta hjälpmedlet mot smuts. Du kan förbättra dess effektivitet genom att kombinera den med vinäger och varmt vatten, enligt proceduren som redan beskrivits för blandningen av vatten och alkoholvinäger. Om smutsen å andra sidan verkar riktigt svår kan du använda den i synergi med salt, för en ytterligare förbättrad slipkraft. Fukta i så fall spishällens komponenter med vatten i förväg. Strö lite salt och citron på ytan. Låt det verka i några minuter (även tio eller femton). Deras kombinerade verkan kommer att lösa upp avlagringarna och du kan ta bort allt med en trasa, skölja och torka.

Nu är det upp till dig att prova för att se vilket hjälpmedel som bäst passar dina behov. Lycka till!

Advertisement