För skärbrädor av trä, glöm diskmedlet: ta reda på hur du rengör dem noggrant med vanliga ingredienser

av Hilda Maria Morgan

15 September 2022

För skärbrädor av trä, glöm diskmedlet: ta reda på hur du rengör dem noggrant med vanliga ingredienser
Advertisement

I stort sett, för varje yta och material som vi råkar rengöra i våra hem, finns det ett specifikt tvättmedel. De är ofta mycket effektiva men ibland till och med dyrare än flerfunktionsalternativ. Det är dock lika sant att man för nästan alla dessa typer av städning kan använda gör-det-själv-alternativ, och på så sätt förbereda produkter baserade på lättillgängliga och generellt ganska billiga ingredienser.

Så är fallet även för skärbrädor i trä: dessa kan inte tvättas med samma produkt som kanske används till trämöbler, eftersom de kommer i kontakt med mat som vi sedan äter, och det sägs även att diskmedel inte heller är det bästa alternativet. Så om vi inte har en specifik produkt, vad ska vi då göra? Vi kan använda några medel baserade på helt vanliga ingredienser.

Advertisement
Creativo

Creativo

Den mest använda traditionella metoden: citron, salt och sedan olja

Om du någonsin har undrat hur man rengör skärbrädor, är detta förmodligen den rekommenderade lösningen. Det fungerar för skärbrädor som inte har stora avlagringar av smuts och som behöver en lätt rengöring, eftersom de är väl underhållna.

  1. Skär en citron på mitten, eller ta bara en klyfta och pressa lite för att få ut saften.
  2. Strö skärbrädan med salt (grovt eller fint).
  3. För citronen över hela ytan för att gnida saltet på träet.

De två ingredienserna tillsammans avfettar och rengör noggrant och desinficerar lite grann. Torka sedan utan att skölja (eller skölj direkt) och när skärbrädan är torr gnid in dem med en slöja olivolja (men även andra oljor, som till exempel avokado-olja, går också bra). 

Blekmedel vid sanering

Träskärbrädor rekommenderas endast för att skära frukt och grönsaker, aldrig kött eller fisk (då är det är bättre att använda skärbrädor av metall), och om de har kommit i kontakt med rått kött eller fisk och du vill sanera dem, kan du använd väldigt lite blekmedel.

  1. Placera skärbrädan i en balja eller i diskhon (igen-pluggad).
  2. Fyll på med vatten tills skärbrädan täcks.
  3. Tillsätt en tesked blekmedel för varannan liter vatten.
  4. Låt dra i upp till 10 minuter.
  5. Skölj väl.
  6. Låt torka (lägg inte undan den förrän den är helt torr).

Detta är ett mer drastiskt botemedel, som alltså innebär användning av vatten, och det kan i förlängningen förstöra eller deformera träet om metoden används för ofta.

Har du ett favoritsätt för att ta hand om din skärbräda i trä?

 

Advertisement